Tom flyttade till USA från Japan när han var 19 år. Väl i Philadelphia började han att arbeta på en traditionell japansk restaurang. Han trodde dock inte att han skulle arbeta i köket, men en dag sa ägaren till honom att han hade talang och borde vara i köket. När han flyttade till Sverige så öppnade han Blue Light Yokohama där han serverar japansk mat. Vi ställde våra Snabba frågor till Tom:
Kan du beskriva dig själv med fem ord?
-Hårt arbetade, enkel, entusiastisk, envis och japansk.
När och var utbildade du dig?
-Jag var trainee på en restaurang i USA.
Vilken är din favorit råvara?
-Kombu seaweed. (Den kallas ofta för King of Seaweeds)
Vilken är för närvarande din favoriträtt på er meny?
-En miso-sake marinerad grillad torsk.
Vad kommer du ihåg som din första matupplevelse?
-Jag kommer ihåg hur man väljer en bra fisk, och hur den ska ätas. Min pappa var väldigt noggrann när han valde ut fisk, och det var väldigt viktigt att man åt allt av fisken. Han brukade säga att desto fulare fisk, desto godare är den. Och om du tar tex en marulk så är det en delikatess, men ingen äter Koi. De har man som husdjur.
Vad har du för chefs stil?
-Jag är väldigt noggrann och detaljerad när jag förklarar hur saker ska vara. Och jag tror att jag är hård.
Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurang branschen?
-Att få komplimanger av gästerna om hur maten smakar, och att kvalitén på maten är bra. Det gör mig så glad när någon ger beröm!
Använder du dig av kokböcker, och vilken är isåfall din favorit?
-Jag använder aldrig dom, men jag tittar i dom och försöker föreställa mig hur maten tillagas.
Vilket är ditt favorit köksredskap?
-Mina Yanagi knivar. Yanagi är en tunn och lång kniv som används till sashimi och nigiri sushi.
Vad tänker du på när du väljer fisk?
-Vi försöker alltid att använda fisk som kommer härifrån. Och att den inte ska vara för dyr. Jag älskar tillexempel sill.
Vilket är ditt favorit matland?
-Italien!
Vad ger dig inspiration till nya recept?
-Mina barndomsminnen från Japan.
Smaker jag tyckte om när jag var yngre, och mat jag tyckte om då. Ofta tittade jag på maträtter och försökte föreställa mig hur de kunde smaka. Vi var väldigt fattiga och jag försökte alltid att skapa mat som kunde smaka såsom jag tänkte mig att det skulle smaka Mina smaker är nostalgiska.
Vad är det svåraste med att laga japanskt i Sverige?
-Att få tag i rätt råa ingridienser konstant är ofta svårt. Jag vet aldrig riktigt vad jag kommer att få..
Har du någon framtidsdröm?
-Att få möjligheten att öppna en restaurang i ett annat land.
Har du någon tatuering?
-Nej, jag tycker inte om tatueringar.
Av Malin Nordblom