Nya Michelinstjärnor till Sverige

Igår tillkännagavs vilka svenska restauranger som belönats med Michelinstjärnor av den ansedda restaurangguiden Guide Michelin. Aira, Signum och Frantzén i Stockholm fick priser vid den nordiska ceremonin som hölls i Åbo, Finland.

I Stockholm fick Aira sin andra Michelinstjärna. Restaurangen, som öppnade 2020 på Djurgården, drivs av krögaren Tommy Myllymäki. Tommy Myllymäki sa på scenen att han var överraskad men glad över utmärkelsen och att han tycker att hans team har gjort ett bra jobb sedan restaurangen öppnade.

Restaurang Signum i Mölnlycke utanför Göteborg, som drivs av krögaren Thomas Sjögren, fick sin första Michelinstjärna.

Även Frantzén i Stockholm blev belönad under kvällen. Björn Frantzén, ägaren av restaurangen, behöll sina tre stjärnor från 2018. Han betonade att det är svårt att få och behålla stjärnorna, och att det krävs hårt arbete varje dag.

Frantzén är den enda restaurangen i Sverige som har tre Michelinstjärnor. Att få tre stjärnor är den finaste utmärkelsen en restaurang kan få och innebär att köket är exceptionellt.

Restaurang Jord i Linköping tilldelades en grön Michelinstjärna för sin hållbara gastronomi. Emma Ziemann från Restaurang Äng i Ästad Vingård i Tvååker fick också utmärkelsen Michelin Sommelier Award.