Fredrik Larsson är kökschef på Boqueria i Stockholm. Han har arbetat för många olika intressanta restauranger som Le Taillevent, Six Senses, Operakällaren, Le Rouge, Vassa Eggen mfl. Fredrik har även erfarenheter från Kocklandslaget. Denna veckan ställde vi Våra Snabba Frågor till Fredrik:
Var utbildade du dig till kock?
-På restaurangskolan i Stockholm. Jag hade min praktik på Aquavit i New York.
Hur länge har du arbetat som kock?
-Sedan 2001, och mitt första jobb var på Fredsgatan, efter det var jag utomlands. Först på Casxorc på Mallorca, efter det i München på Tantris och sen på Aubergine i Sóller, Mallorca.
Vad gjorde att du valde detta yrket?
-När jag var barn så lagade min farmor ofta mat till oss. Hon var väldigt duktig på det och maten hade alltid en stor betydelse i hemmet.
Mina föräldrar var dock först tveksamma till mitt yrkesval.
Vilket land inspirerar dig mest?
-Jag har alltid tittat på Frankrike som matland, eftersom där lägger de allt sitt krut på bra mat och att man ska ha en helhet i upplevelsen och maten.
Idag är det många tittar på Frankrike igen hur de arbetar och tänker.
Vilket är ditt favorit matland?
-Spanien.
Vad driver dig till att bli bättre,och att vilja lära dig mer?
-Jag är inte så kantig, jag försöker laga mat efter de förutsättningar jag har. Av det lär man sig hela tiden.
Har du någon favorit råvara i din mat just nu?
-Vita sparrisar och ramslök. Men jag har längtat efter färska grönsaker, även om jag egentligen tycker de är som godast senare under sommaren.
Vad lagar du helst för mat privat?
-Jag försöker att laga mat utomhus över öppen eld så mycket som möjligt.
Kan du dela en av dina bästa matupplevelser?
-När jag åt på Bar Cañete i Barcelona. Deras sätt man serverade maten på där var så bra. Servisen tog in mat och dryck allt eftersom, man valde inte själv. Det var en riktigt bra helhet mellan köket och servisen.
Vad ger dig inspiration till nya recept?
-Säsonger och andra kockar. Man behöver inte uppfinna hjulet man får titta på andra.
Vad är det roligaste med att vara en kock?
-Att alla dagar är olika.
Vilket är viktigast för dig, ekologiskt eller närodlat?
-Närodlat.
Någon ny dröm i yrkeslivet?
-Jag vill öppna eget någon gång, en annan typ av Bouqerian.
Vill du tävla i matlagning mer?
-Nej.
Hur tror du att man kan få fler att välja kockyrket?
-Man måste sluta upp med att försköna yrket. Det krävs handling och mycket tid att bli en bra kock. Jag får ofta frågan hur man ska nå till något på en viss tid, men svaret är att man måste börja med att laga mat. Det är enklare att börja i botten, men många restaurangskolor lär ut saker som är steg 2 i utbildningen.
Man måste lära sig grunderna ifrån början. För om man lärt sig att tillaga något fint, och sedan ska tillaga något enkelt som en dagens så är det inte roligt längre.
Idag är restaurangbranschen snällare än förr. Det är ingen som håller på att skrika längre i köket.
Yrket är roligt!
Text och bild: Malin Nordblom