Pi Le har varit med och tagit guld och silver med Juniorkocklandslaget i VM, han har varit med i Kocklandslaget 2016 då de kom 6a, sen 2a i NM, och 3a i EM både med juniorerna och individuellt! Nu arbetar han med Tommy Myllymäki och Viktor Westerlind för att starta upp en ny restaurang. Vi ställde våra Snabba frågor till Pi:
Finns det någon kock som är bra förebild?
– Min mamma, Adam Dahlberg och Tommy Myllymäki.
Var utbildade du dig till kock?
– På Copenhagen Hospitality College, och har sedan praktiserat på många olika ställen.
Har du någon favorit ingrediens i din matlagning?
– Soja och citron är bra smakförstärkare.
Vilken är din största merit?
– Att jag kommit så långt i karriären. Jag är inte klar, men nöjd.
Finns det någon mat du inte tycker om?
– Nix!
Använder du dig av kokböcker, och vilken är isåfall din favorit?
– Kokböcker inspirerar mig mest. Men vietnamesiska kokböcker är bra att ha.
Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurang branschen?
– Det är att laga mat, jag bara älskar det!
Vilket är ditt favorit matland?
– Det Vietnamesiska, men det franska köket är nära.
Bästa matupplevelsen du haft?
– Svårt att säga, två är extra bra som jag kommer på. Saison i San Francisco, och på en gatukrog i Ho Chi Minh. Där åt jag en nudelsoppa med krispiga anklår. Galet gott. Allt var perfekt!! Mitt starkaste matminne.
Vad vill du lära dig att tillaga som du inte kan?
– Det är mycket, jag har dålig koll på många kök. Borde vara bättre på det Vietnamesiska köket.
Vilken maträtt är bäst att förföra någon med?
– Något sött.
Vilket är ditt favorit köksredskap?
– En vass kniv. Jag har använt Yaxell kniv ända sedan jag började som kock.
Vad lagar du för mat hemma?
Jag tränar mycket, en 5-6 dagar i veckan. Så jag lagar mycket grönsaker, kyckling och ris.
Text och bild: Malin Nordblom