Fredrik Andersson

Bild Malin Nordblom

Fredrik Andersson är Team Manager för det Svenska Kocklandslaget som tog guld i Luxemburg 2018. Han har tagit VM-silver med Kocklandslaget 2014, var Sveriges Köttkock 2009, 2:a Linie Award 2008, Årets Noreskock 2008, 3 semifinaler i Årets kock och kom 2:a i Global Chef 2016. Vi har ställt våra Snabba Frågor till Fredrik: 

Var utbildade du dig till kock?  

– Restauranglinjen på Haraldsboskolan i Falun. 

När kom du på att du ville bli kock? 

– Min mamma var dagmamma och lagade husmanskost till barnen, jag brukade hjälpa till att laga maten. När jag 15 år så praoade jag på en lunchrestaurang och gillade pulsen där. Och första året i gymnasiet hamnade jag på en bra krog,  Banken Bar & Brasserie Falun. Där lärde jag mig väldigt mycket. 

Varför tävlar du?

– Jag drivs av utvecklingen. Att få skapa något och driva det till det yttersta. Sen gillar jag lagkänslan vi har. 

Finns det någon kock du ser upp till? 

– Krister Dahl har varit en viktig mentor för mig. Vi har jobbat ihop i 14 år. Han jobbar mycket med att man ska ha lagkänsla. Han har lärt mig otroligt mycket. 

Har du någon favorit råvara? 

– Gräddfil, det ger en naturlig fräschör och syra. Jag brukar tillsätta det istället för ättika eller citron. 

Dina 3 största yrkes toppar?

– VM är absolut den största, efter 2016 när vi kom 6a så var det tungt och vi satte höga mål. Vi skulle vinna. Det är otroligt skönt att vi gjorde det! Och när jag kom på 2:a plats i Global Chef av 70! Jag lärde mig mycket under Årets kock 2016, jag utvecklades mycket privat som kock då. 

Vad är det roligaste med att få utveckla Vikingline’s kök tillsamnans med Kocklandslaget?

– Utmaningen man har med logistiken, att få det att funka i ett begränsat utrymme. Det finns en gräns i köket och det är intressant hur man kan planera och optimera det. 

Vad inspirerar dig? 

– Andra duktiga människor som har driv. Det finns många, men att få uppleva andras kreativa sida är väldigt inspirerande. 

Drömmmedlem i kocklandslaget? 

– Svårt, jag skulle vilja ha med David Chang. Han tänker på ett enkelt vis gällande råvarorna med smaken i fokus. Det finns många svenska kockar jag skulle vilja ha med också. 

Ett av dina bästa matminnen?

– När jag satt på en vingård i Argentina med Anderna i bakgrunden. Jag åt empanadas, hade ett bra umgänge, drack vin och bra väder. 

Någon ny dröm i yrkeslivet? 

– Vinna OS! 

Av Malin Nordblom