Årets vinnare av Gulddraken 2019

Bild Malin Nordblom

Nu har samtliga vinnare i Stockholms mest prestigefyllda krogpris utsetts. Gulddrakarna delades ut under en gala för Sveriges krogbransch på Café Opera. 

De fem vinnarna är Oaxen Krog (Krog Lyx), Hantverket (Krog Mellan), The Fishery Brunkebergstorg (Krog Budget), Gast (Kafé), samt Videgård (Bar). Förutom ovan priser tilldelades två stycken lovande elever vid Sveriges restaurangskolor stipendiet Framtidsdraken. Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus, Restaurang Sensum och Bio/bistro Capitol tilldelades årets hederspriser.

Bild Malin Nordblom

Vinnare Kategori Krog Lyx:

Oaxen Krog

Beckholmsvägen 26 www.oaxen.com

Motivering: Här lockar man fram det absolut bästa ur de enklaste rovorna och de finaste smaksättarna, medan slitna begrepp som ”kärlek till råvarorna” och ”kunskap om hantverket” får en ny och djupare innebörd. Det är varmt, vänligt, vackert – och en upplevelse i världsklass.

Definition: Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Bild Malin Nordblom

Vinnare Kategori Mellan:

Restaurang Hantverket

Sturegatan 15 www.restauranghantverket.se

Motivering: Med avstamp i den svenska mattraditionen gör teamet bakom årets vinnare i mellanklassen varje besök till ett härligt smakäventyr.

I den lummiga matsalen möts lekfullhet och kompetens och som gäst är det bara att dras med. Det är ett riktigt hantverk, helt enkelt.

Definition: Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

The Fishery
Bild Malin Nordblom

Vinnare Kategori Budget:

The Fishery

Brunkebergstorg 14 www.thefishery.se

Motivering: Vinnaren i budgetklassen visar att snabb mat inte behöver vara oengagerad eller fantasilös. Tvärtom! Här lagas alla rätter med en omsorg och generositet långt över det vanliga. Att man dessutom bidrar till att bredda Stockholms smakpalett gör upplevelsen ännu bättre.

Definition: Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Bild Malin Nordblom

Vinnare Kategori Kafé:

GAST

Rådmansgatan 57 Gastcafé.se

Motivering: Att sticka ut i Stockholms kaféutbud är sannerligen inte lätt. Men ambitionen, kreativiteten och omsorgen om gästerna gör att vi vill återvända om och om igen. Kanske är det utsikten. Kanske är det kaffet, eller pannkakstravarna? Eller så är det att vi trivs, helt enkelt.

Definition: Ett Stockholmskafé gränsar idag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelpris-restauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Bild Malin Nordblom

 

Vinnare Kategori Bar:

Videgård

Humlegårdsgatan 17 www.videgard.se

Definition: Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails

Motivering: En gourmetdestination i en undangömd vrå, cocktails – och lika seriöst komponerade mocktails – som utmanar traditioner. Till årets gulddrakebar går

vi för att umgås och uppleva den vida världens smaker, snyggt serverade med hantverkskunnande i botten och finess på toppen.

Framtidsdraken:

Vilma Peregi, Grillska Gymnasiet Sundbyberg och Love Dahl, Åva gymnasium, Täby

Motivering: Vinnarna av Gulddrakens stipendium Framtidsdraken vet vad de vill, de har ett mål och en utstakad plan för hur de ska ta sig dit. Det visar på en passion och en vilja att främja restaurangbranschen – och tillräckligt med självförtroende för att nå sina mål.

För att uppmuntra och stimulera unga studenter

i restaurangbranschen delar Gulddraken också ut stipendiet Framtidsdraken. Priset är ett initiativ av Daniella Illerbrand, gastronomisk konsult, och görs i samarbete med Dagens Nyheter. Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar.

Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av

en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget. Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury bestående av projektledare/ initiativtagare Daniella Illerbrand och DN:s Elin Peters utsett de två vinnarna i kategorin.

– Årets studenter har alla en gemensam nämnare iattdevetvaddevill,deharettmålochen utstakad plan hur de ska ta sig dit. Det visar på en passion och en vilja att både främja vår bransch och tillräckligt med självförtroende att ta sig dit de vill! Vårt mål är att vårt stipendium ska ge dem en liten extra push på vägen, säger Daniella Illerbrand.

Årets Hederspris:

Fredrik Eriksson, krögare, Långbro Värdshus

Motivering: Krögaren Fredrik Eriksson har inte bara insett att för att en gäst ska kunna må riktigt bra på en restaurang måste också personalen må bra. Han har dessutom försökt göra något åt det. I hans krogvärld är alla välkomna – i kök och i matsal, som anställd och som gäst. Många krögare jobbar i sin egen bubbla, med totalt fokus på det som landar på tallriken – men struntar i det som sker utanför restaurangens väggar. Fredrik Erikssons kök är en del av samhället i stort och han använder det för att förändra. Han har länge arbetat målmedvetet, med branschens bästa för ögonen. Det gynnar inte bara personalen, utan också oss som gäster.

Årets Hederspris:

Bio/bistro Capitol:

Bio Capitol har tagit filmupplevelsen till en helt ny nivå. Det gäller också maten. Ett halvår efter starten tillhör matsalen redan Vasastans toppskikt i mellanprisklassen. I stilfulla lokaler med stram art déco-elegans serveras eleganta, minimalistiska bistrorätter med råvarufokus. Menyn är liten, men har bredd: både lunch, brunch och middag bjudes, lyx-pizza, pilgrimsmusslor och stans bästa majskyckling. Kort och gott det första riktigt lyckade äktenskapet i Stockholm mellan kvartersbiograf och krog där båda verksamheterna drivs med samma höga kvalitetskrav. En kulturgärning i Guldbaggeklass.

Årers Hederspris:

Sensum:

Vi måste tala om decibelen. Om tallriksskramlet, ekandet mellan klinkergolv och kakelväggar, spellistorna som aldrig slutar dunka i takhögtalarna. Om halvskrikandet som matgästerna, framåtlutade, tvingas till för att höra varandra i kakofonin. Larmet skrämmer bort gäster – och plågar personalen. Oväsendet är så utbrett att Krogkommissionen känner ren lycka de gånger vi slipper det. Som på Sensum, den förstklassiga, öronvänliga, kvarterskrogen på Wallingatan som

Johan Tengsved, Mikael Wretman och Katarina Kaselli driver. Gå dit. Ta in något gott. Njut av maten och den angenäma ljudnivån. Njut av att kunna prata med dina vänner, inte tvingas hojta.

Av Malin Nordblom