I november 2018 vann Karim Rezaul (som enda personen utanför Storbritannien) den hedrande utmärkelsen ”Special recognition award” vid British curry awards i London för sina kunskaper och utveckling av indisk matlagning. Redan 2010 vann han sin första British Curry Award, ”Curry life award of excellence” för sina fantastiska kryddblandningar. Han har även vunnit Gulddraken två gånger som bästa budgetkrog.
Karim kom till Sverige från Bangladesh när han var 19 år. Efter många års slit som diskare och köksbiträde så hade han sparat ihop till sin första restaurang på Heleneborgsgatan i Stockholm. Idag har han sex restauranger, och besöker dem alla varje dag! Vi har ställt våra Snabba Frågor till Karim:
Var utbildade du dig till kock?
-Jag lagade mat med min mamma efter skolan, hon lärde mig blandannat att göra sina kryddblandningar.
Varför blev du kock?
-Jag älskar att laga god mat, och jag öppnade restaurang för att laga mat är mitt liv.
Berätta om dig själv?
-Jag har kämpat för att komma dit jag är idag. När jag kom till Sverige så saknade jag min mammas mat. Och 2002 kunde jag äntligen öppna min första restaurang.
Det största som hänt dig i karriären?
-2004 fick jag ett samtal från DN om Gulddraken, men jag var säker på att någon skojade med mig. Men sedan kom det ett brev om prisutdelningen, och de ringde mig och sa: -Karim du måste komma till prisutdelningen. Jag åkte dit, och vann min första Gulddrake! Det var första gången en indisk restaurang vann Gulddraken. Nästa dag när jag kom till jobbet halv tio på morgonen så stod det några personer utanför restaurangen. Jag trodde att det var miljöförvaltningen. Men det var människor som ville köa för lunch. Det var helt fullt i restaurangen den första dagen, och vi hade för lite mat så vi bestämde oss för att bara servera 6 rätter den dagen för vi klarade inte av att laga allt. Mitt liv förändrades då. Jag hade kämpat och äntligen lyckats!
Vad betyder det för dig att ha vunnit ”Special recognition award?
-Har inte haft tid med mycket mer än innan det hände. Men det kommer folk och äter från andra länder som hört talas om att jag vunnit. Och jag är såklart väldigt stolt!
Smakar någon rätt på menyn som din mammas mat?
-Kumminkycklingen är inspirerad av henne. Men jag har ändrat på receptet litegrann.
Saknar du någon mat hemifrån?
-Jag kan sakna mammas fisk och några av hennes kyckling rätter.
Vad är det roligaste med ditt yrke?
-Jag älskar att dela med mig av min mat till andra! Att få laga mat som andra tycker om att äta, det gör mig lycklig.
Bästa indiern i London?
-Tamarind, Cinnamon club och Mumtaz.
Var är indisk mat bäst?
-På Indian Garden!
Vilket är ditt favorit matland?
-Sverige.
Finns det någon kock du ser upp till?
-Atul Kochhar som var den första indiska kocken att få en Michelin stjärna.
Har du någon favorit råvara?
-Gurkmeja, koriander, ingefära, kummin, chili och vitlök. Och alla ska vara färska.
Vad inspirerar dig?
-Jag får inspiration av mina gäster. När de säger wow så blir jag riktigt lycklig! Jag blir glad att gästerna väljer att gå till mig.
Din favorit maträtt?
-En Wallenbergare på Satsjö Pir eller Himmelen.
Någon ny dröm i yrkeslivet?
-Att ge ut en kokbok. Men jag vill även ha matlagningskurser på restaurangen.
Av Malin Nordblom
Bild Malin Nordblom