Stars du Nord

12 nordiska stjärnkockar är nu klara för gastronomifestivalen Stars du Nord som arrangeras den 25-27 oktober i Stockholm. Man samlar några av de absolut främsta stjärnkockarna, vinmakarna
och foodtech-bolagen från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island.
Stars du Nord är en gastronomifestival som kommer att arrangeras årligen i ett av de nordiska
länderna. Målsättningen är att marknadsföra den nordiska matmodellen som världsledande inom
hållbarhet. Den 25:e oktober invigs festivalen på Östermalms Saluhall för branschen och den
matintresserade allmänheten där man under en kväll får möta de nordiska stjärnkockarna direkt i
saluhallens diskar medan de lagar rätter på nordiska råvaror. Nordiska vinmakare är även på plats
för att matcha mat med dryck.
Ytterligare programpunkter är två 10-stjärniga banketter, Stars du Nord Nordic Dinner den 26:e
oktober och Stars du Nord Zero Waste Dinner den 27:e oktober. Under den första gör varje
stjärnkock varsin signaturrätt som hyllar Norden i en unik avsmakningsmeny. I Stars du Nord Zero
Waste Dinner tar kockarna vara på allt svinn från den första stjärnbanketten i en helt ny
avsmakningsmeny. Båda sittningarna är matchade med nordiska viner, utvalda av regerande
nordiska mästare i sommellerie och Gastrologiks chefssommelier Ellen Franzén.

– Det går inte att hymla om vilka otroliga råvaror och fantastiska hantverksdrycker vi har i
Norden. Det är hög tid att vi förenar vårt internationellt hyllade matarv med den
snabbväxande nordiska vinregionen – ett starkt, hållbart paket som på många sätt är en
modell för omvärlden, säger Caroline Thörnholm, grundare och VD för Swede Concept.

Digitalt program

Under festivalen arrangeras dessutom ett digitalt program med några av Nordens mest
progressiva food tech-entrepenörer, stjärnkockar, vinmakare och experter, bland andra Paul
Svensson, Matthew Orlando, Thorsten Schmidt, Mette Lykke och Gunnar Karl Gíslason. Temat för
Talksen är den nordiska matmodellen med djupdyk i framtidens foodtech, hållbar rymdmat,
kampen mot svinn och vinregionen Norden; ett nytt Napa Valley. Det digitala programmet
kommer att streamas en månad efter festivalen.

Pandemin har haft förödande konsekvenser för branschen, så vi är glada och stolta över att nu äntligen kunna genomföra en både fysisk och digital nordisk matfestival på plats i Stockholm där stjärnkockar, vinmakare och foodtech går samman, säger Caroline Thörnholm, grundare och VD för Swede Concept.

Medverkande stjärnkockar, Stars du Nord 2021:

Sverige

Anton Bjuhr, Gastrologik**

Jacob Holmström, Gastrologik**

Johan Björkman, Koka*

Jonas Larsson, Koka*

Finland

Eero Vottonen, Palace*

Henri Alén, Finnjävel*

Tommi Tuominen, Finnjävel*

Danmark

Nick Curtain, Alouette*

Nicolai Nørregaard, Kadeau**

Norge

Christopher Davidsen, Speilsalen*

Mikael Svensson, Kontrast*

Island

Gunnar Karl Gíslason, Dill*

www.swedeconcept.com

Av Malin Nordblom