Team Sweden på femte plats i Bocuse d’Or

Foto: Tove Henckel

Under måndagskvällen korades vinnarna i Bocuse d’Or under en tävling i Lyon. Sverige, med Sebastian Gibrand hamnade på en femte plats, och högst upp på prispallen stod Frankrike, silvermedaljen gick till
Danmark och bronset till Norge. Sverige tilldelades samtidigt pris för bästa presentation av
trerättersmenyn i take-away-låda.
Sebastian Gibrand tog en silvermedalj för Sverige under världsfinalen i Bocuse d’Or 2019. Sedan dess har han tävlat i Kock EM och vunnit en bronsmedalj som också kvalade in honom till dagens världsfinal. I sitt andra försök missade han dock pallplatsen i den hårda konkurrensen där de tävlande nationerna bedöms på smak, teknik och hur det egna landet kommer fram i rätterna.

-Jag känner stolthet över att återigen ha fått delta i den viktigaste och mest prestigefyllda
tävlingen av dem alla för professionella kockar. Naturligtvis finns en besvikelse över att vi
missade pallplats, men tillsammans med hela teamet har vi presterat på otroligt hög nivå och
tillagade fantastiska rätter givet råvarorna, säger Sebastian Gibrand direkt efter prisutdelningen.

Det svenska teamet

Det svenska teamet bestod av Sebastian Gibrand tillsammans med commis Jakob Persson och coach Jonas Dahlbom.

Den svenska vinnarmenyn – Naturens Kraft


Det svenska bidraget för take-away-menyn bestod av en förrätt på tomat-kupol med kronärtskocka,
basilikaolja och aromatisk tomatjuice. Varmrätten var en svart tigerräka med ”Beurre épice”, variation av
tomat, blommor och koriander samt sås med räk-fumet ”svensk curry” och havtornsolja. Desserten bestod av en sorbet på tomat och vilda jordgubbar med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse.
Take-away-lådan är framställd av möbelföretaget Swedese i design av Jens Fager.
Fatpresentationen från Team Sweden bestod av bräserad fjäderbladsbog på nötkött med tillhörande
bräseringssky med brynt smör och dofter av höst. Till det traditionell svensk ragu med krämig
skogssvamp, kroppkaka, och dragon. Dessutom lättrökt potatis med krämig äggula och hasselnötter samt svartvinbärsgelé med brynt lök och timjan. Det svenska bidraget presenterades på ett fat i design av Jens Fager.

Av Malin Nordblom