SKÅNES FRÄMSTA RESTAURANGER OCH MATPROFILER 2018 PRISADES I MALMÖ

Bild Malin Nordblom

Så har vinnarna av Skånska Gastronomipriset 2018 krönts under en kväll med galamiddag på Malmö Rådhus. Under kvällen delades även Sällskapet Malmö Akvavits stipendium ut till kocken Frida Nilsson som med sin passion för allt som växer bidragit till att göra Malmö till en gastronomisk storstad med gröna förtecken.

– Att utse vinnarna av Skånska Gastronomipriset blir tuffare och roligare för varje år. Skåne har en tätposition som Sveriges gastronomiska center och utvecklingen de senaste åren har varit exceptionell. Det är fantastiskt att få vara del av en region som sjuder av passion, kunskap och matkärlek, säger Tareq Taylor, medlem i juryn för Skånska Gastronomipriset.

2018 års jury har bestått av av kockarna Titti Qvarnström och Tareq Taylor, matkreatören Malin Broman, krögaren Nina Christensson, konditorerna Marie Skogström och Jan Hedh, samt spritproducenten Thomas Kuuttanen (ordförande).

Årets Skånska Stjärna blev Martin Morand för sin dessertkonst. 

Daniel Berlin Krog kammade hem titeln Årets Skånska Värdskap för sitt omfamnande bemötande. 

Årets Skånska Vinpris gick till Arilds Vingård för vinet som håller internationell klass och Årets Skånska Spritpris gick till Skånska Spritfabriken för deras innovativa och smakfulla tillverkning.

Årets Skånska Krog blev återigen stjärnbeströdda Restaurang Vollmers som fortsätter imponera.

– Jag är oerhört stolt över att vinna Årets Skånska Krog två år i rad. Världsklass betyder inte längre att man är bäst i Skåne. Konkurrensen är stentuff. Det är både utmanande och underbart att se hur skånska krögare peppar varandra för att ligga i gastronomisk framkant. Jag är så tacksam mot mitt team som gjort det möjligt att vinna ännu en gång, säger Mats Vollmers.

Årets Skånska Mångfald gick till Botildenborg, Malmöorganisationen som verkar för social hållbarhet med mångfald i fokus.

Bild Malin Nordblom

– För oss på Botildenborg är Årets Skånska Mångfaldspris en stor ära. I Botildenborg kombinerar vi mat, odling och innovationer för att skapa ett bättre Malmö. Priset ger oss lust, ork och möjligheter att kämpa ännu mer, säger Lena Friblick grundare av Botildenborg.

 Under galakvällen kröntes även Vismarlövs Café & Bagarstuga till vinnare i Årets Skånska Destination som utses genom en publik omröstning. Totalt kom det in mer än 20 000 röster i årets omröstning, vilket är en dubblering från föregående år.

Juryns motiveringar till vinnare av Skånska Gastronomipriset 2018

Årets Skånska Krog 2018
Vinnare: Vollmers
Kroghimlen lyser numera lika klart över Öresund som över världens stora metropoler. Lilla, nära och stjärnbeströdda Vollmers har sett till att Skånes gastronomikarta blivit en världsatlas.

Årets Skånska Värdskap 2018
Vinnare: Daniel Berlin Krog
Matvänner från hela världen följer numera Michelinstjärnornas gastronomiska vintergata hela vägen till Skånes Tranås. Hos Daniel Berlin bjuds en gnistrande matresa och ett bemötande som tar om hand, skämmer bort och omfamnar med skånskt värdskap när det är som allra bäst.

Bild Malin Nordblom

Årets Skånska Spritpris 2018
Vinnare: Skånska Spritfabriken
För innovativ och smakfull tillverkning, för entreprenörskap och nytänkande som satt världsledande producenter på plats och som visat att skånsk sprit är mycket mer än Skåne.

Bild Malin Nordblom

Årets Skånska Stjärna 2018
Vinnare: Martin Morand
För ett briljant artisteri och cirkusnummer i den ljuvligaste av maneger; kristyrglänsande och chokladskimrande dessertkonst och oefterlikneliga efterrätter. Martin Morand är trumpetstöten och trumvirveln i de mest utsökta måltidernas grand finale.

Malin Nordblom från Gourmet delade ut priset till Martin Morand.

Årets Skånska Vinpriset, Vinnare: Arilds Vingård
Vid Arilds Vingård har svensk vinodling mognat från ett sommarnöje till en besöksnäring. Anette och Jonas Ivarsson har brutit mark och berikat vinvärlden med bouquet och fräschör i internationell klass – och med unik smak av skånsk terroir.

Årets Skånska Mångfald 2018
Vinnare: Botildenborg
Att bygga broar mellan kulturer och människors olika sätt att tänka är vår tids stora utmaning. I ett samhälle som utsätts för svåra påfrestningar finns oaser som Botildenborg, där frön sås, plantor växer och där skördarna består av vänskap, hopp och framtidstro.

Årets Skånska Hederspris 2018Vinnare: Thomas Drejing
De frön som Thomas Drejing sådde på anrika Petri Pumpa skulle ge den nordiska gastronomin en ny riktning. Fram växte de rena smakerna, den jordnära matlagningen och en kärlek till att ur det nära skapa det stora. Thomas Drejing fick den frankofila restaurangnäringen att tänka nytt. I dag är han en mentor och en förebild för hela den svenska kockeliten. Hans livsgärning har förändrat vår syn på mat och skapat ett nynordiskt kök.

Bild Malin Nordblom

Årets Skånska Destination 2018
Vinnare: Vismarlövs Café & Bagarstuga
Så långt från fina gatans kaffedrinkar och hippa baristor man kan komma. Här doftar det gamla Skåne av spettekager och bonnabröd. Vismarlövs Café och Bagarstuga är en ljuvlig tidsresa till ett Skåne som inte längre finns men som vi alla bär i våra hjärtan.

Sällskapet Malmö Akvavits stipendium 2018
Vinnare: Frida Nilsson
Att som ung tjej slå sig fram i den manstunga restaurangbranschen är en utmaning värdig en kockknivarnas valkyria. Än mer imponerande är att göra det på ett sätt som sätter hela restaurangeliten på plats. Frida Nilsson har med sin passion för allt som växer gjort vår stad grönare och godare och i hög grad bidragit till att Malmö numera är en gastronomisk storstad.