Rotsellerisoppa med musseltartar, rågbröd med citronspread

Fazer Culinary Team tog guld i storköksklassen i Luxemburg. Här delar vi ett av deras recept med er:

6 portioner

300 g rotselleri, skalad

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

50 g smör

3 dl vitt matlagningsvin

1 dl grönsaksbuljong

2 ¼ dl mjölk, 3 %

1 ½ dl vispgrädde

2 ¾ dl vatten

2 tsk salt

ev. vitvinsvinäger, vitt vin

Skala och skär rotsellerin i bitar. Skala schalottenlökar och vitlök och skär i bitar. Fräs grönsakerna i en gryta med smör. Tillsätt matlagningsvin, grönsaksbuljong, mjölk, grädde, vatten och salt. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka.

Mixa soppan slät med stavmixer eller i mixerkanna. Smaka av soppan med vinäger, vitt vin och salt. Servera i skålar med musseltartar i mitten och garnera med smörgåskrasse och droppar av grön olja. Grovt rågbröd med citronspread smakar gott till.

Musseltartar

6 portioner

1 burk rökta musslor, 90 g

1/3 gurka, ca 140 g

1 äpple, syrligt, Granny Smith

½ schalottenlök