Fazer Culinary Team tog guld i storköksklassen i Luxemburg. Här delar vi ett av deras recept med er:
6 portioner
300 g rotselleri, skalad
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
50 g smör
3 dl vitt matlagningsvin
1 dl grönsaksbuljong
2 ¼ dl mjölk, 3 %
1 ½ dl vispgrädde
2 ¾ dl vatten
2 tsk salt
ev. vitvinsvinäger, vitt vin
Skala och skär rotsellerin i bitar. Skala schalottenlökar och vitlök och skär i bitar. Fräs grönsakerna i en gryta med smör. Tillsätt matlagningsvin, grönsaksbuljong, mjölk, grädde, vatten och salt. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät med stavmixer eller i mixerkanna. Smaka av soppan med vinäger, vitt vin och salt. Servera i skålar med musseltartar i mitten och garnera med smörgåskrasse och droppar av grön olja. Grovt rågbröd med citronspread smakar gott till.
Musseltartar
6 portioner
1 burk rökta musslor, 90 g
1/3 gurka, ca 140 g
1 äpple, syrligt, Granny Smith
½ schalottenlök