Patrik Sewerin

Patrik Sewerin Bild Malin Nordblom

Patrik Sewerin har arbetat på olika krogar i Jönköping, på Garveriet i Floda när vi träffade honom och han har precis börjat som restaurangchef på Gunnebo slott. Vi ställde våra Snabba frågor till Patrik:

När kom du på att du ville bli kock?

-När jag gick som möbelsnickarlärling så förstod jag att jag inte skulle bli det. Jag fick ett jobb på krogen, och sen var det så roligt att jag blev fast. Jag har lärt mig yrket allteftersom.

Beskriv dig själv med fem ord?

-Världens sämsta organisatör, kreativ, matimprovisatör.

Som på alla restauranger handlar det om lagarbete och god mat.  Vad är det bästa sättet att motivera de andra i köket på?

-Jag delar med mig av allt jag kan, och inkluderar gärna alla i arbetet. Man är i en kreativ process, och jag ber om hjälp när vi skapar nya recept.  En gammal köksmästare jag arbetade för tog all ära, även om vi alla hade skapat maten tillsammans. Då bestämde jag mig för att jag aldrig skulle bli på det viset.

Hur tror du att man kan få fler att välja restaurangbranschen?

-Genom att ge folk en bra och dräglig arbetsplats, med tid för sitt privatliv. Och att det ska vara roligt! 

Vad är det viktigaste för dig, ekologiskt eller närodlat?

-Ekologiskt, om man tar bort alla kemikalier, så är det ju väldigt mycket bättre. Det behöver dock ej vara certifierat. Vi använder ju nästan bara närodlat ekologiskt.

Hur gör du för att ni ska kunna använda er av bra råvaror i restaurangen, och få personalen att tänka på det?

-Vår personal söker sig ju hit för att de vet hur vi arbetar. Alla delar på allt jobb och inköp och vi försöker tydliga i hur vi tänker. Vi pratar mycket om vad man ska använda sig av för råvaror, och vi känner ju många av leverantörerna. 

Några favorit råvara nu? 

-Mina favoriter är alltid det som är i säsong. 

Vad kommer du ihåg som din första matupplevelse?

-När vi fick filbunke på fil som stått i kylen med socker på. Det blev som en filmjölkspannacotta nästan. Ett annat fint matminne är när vi åt sillaladåb när vi hade gäster.

Kan du dela med dig av ett av dina mest minnesvärda matminne? 

-När jag åt pizza på en campingplats vid Gardasjön, barnen var på en lekplats och jag drack vin och åt en god pizza.

Har du någon ny dröm?

-Att ägna mig mer åt att odla och påta i jorden själv.

Finns det någon kock som du tycker är en bra förebild  i sitt  sätt att använda sig av bra råvaror? 

-Rune Kalf-Hansen, vi gillar samma saker.

Ditt favorit köksredskap?

-En kolstålskniv.

Har du någon tatuering? 

-Ja, jag var 16 år och gjorde en tatuering för de pengarna jag hade.

Text och bild Malin Nordblom