PARFAIT ANKLEVER OCH KYCKLINGLEVER MED VINÄGERKOKT PÄRON

PARFAIT PÅ ANKLEVER OCH KYCKLINGLEVER MED VINÄGERKOKT PÄRON

Goda små tapasmackor gör du av rostat surdegsbröd som toppas med en leverparfait och päronmarmelad. tillaga parfaiten dagen före den ska serveras. Den behöver stå till sig i kyl över natten. Även päronen kan med fördel tillagas dagen före servering. Då är dina tapas snabbt fixade när de ska serveras.

1 PARFAIT

200 g kycklinglever 200 g anklever
2 schalottenlökar
1 1⁄4 dl rött portvin

1 1⁄4 dl madeira 300 g smör
1 tsk salt
5 g nitrit

2 1⁄2 ägg

VINÄGERKOKT PÄRON

5 hårda päron
5 dl rödvinsvinäger 3 dl strösocker

MYNTAGREMOLATA

50 g bladspenat
50 g plockade myntablad 50 g riven parmesan
1 dl olivolja
1⁄2 citron, saften

SERVERING

surdegsbröd

DU BEHÖVER OCKSÅ

mixer
ugnssäker form
större ugnssäker form eller djup ugnsplåt
köttermometer

1 Värm ugnen till 80°. skär kycklinglever och anklever i lika stora bitar.

2 skala och hacka schalottenlökarna. Lägg schalottenlök, portvin och madeira i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud tills vätskan kokat in.

3 smält smöret. Lägg anklever, kycklinglever, salt, nitrit och ägg i skålen till mixern. tillsätt löken och mixa allt slätt. Droppa försiktigt i det smälta smöret under tiden du mixar.

4 sila av smeten och häll upp den i
en ugnssäker form. ställ den större formen i ugnen och placera formen med smeten i. Häll på vatten och baka parfaiten i vattenbad till innertemperatur på 65° eller tills den satt sig helt.

5 Låt svala i kylskåp till dagen efter.

6 VINÄGERKOKT PÄRON: skala och tärna päronen i små kuber. Lägg dem i en kastrull, tillsätt socker och vinäger. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud tills du får en marmeladliknande konsistens.

7 ta av kastrullen från värmen och kyl ner päronen.

8 SERVERING: rosta en skiva surdegsbröd, bre på ett tjockt lager parfait och toppa med päron.

Ur Gourmet 6-21

FOTO SIMON BAJADA Recept JACOB NERMARK HjELM