NYPONSOPPA MED SZECHUANGLASS OCH MANDELBISKVI

En superlyxig variant på barndomens favoritdessert. Här upphottad med smaker som ingefära, lakrits och sechuanpeppar. På Villa Brännugnen kryddas soppan med risvinäger smaksatt med qumquat, så den händige hemmakocken kan testa det. Annars går det bra med champagnevinäger, som det står i receptet.

NYPONSOPPA

100 g torkade nypon
1 liter vatten
2 msk champagnevinäger 1 1⁄4 dl strösocker

SYLTAD INGEFÄRA

50 g färsk ingefära 1⁄2 dl strösocker, 50 g 1⁄2 dl vatten, 50 g

MANDEL INGEFÄRA-BISKVIER

2 dl mandelmjöl, 100 g
1 1⁄2 dl kokosflingor, 50 g
1 3⁄4 dl florsocker, 100 g
2 äggvitor, 60 g
50 g syltad ingefära, se separat recept
2 msk lakritspulver

SZECHUANPEPPARGLASS

2 1⁄2 dl grädde 21⁄2 dl mjölk
3⁄4 dl strösocker 1⁄2 tsk salt

1 tsk malen svartpeppar 4 tsk röd sechuanpeppar 10 äggulor
1⁄2 dl strösocker

DU BEHÖVER OCKSÅ

stavmixer

1 NYPONSOPPA: Lägg de torkade nyponen i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp och sänk värmen till låg. Sjud under lock ca 1 timme.

2 Ta av kastrullen från värmen och mixa med stavmixer eller i mixer tills soppan blir slät. Tillsätt vinäger och socker. Koka upp och rör tills sockret lösts upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker i soppan.

3 SYLTAD INGEFÄRA: Skär ingefäran i tunna strimlor. Lägg i en liten kastrull och tillsätt socker och vatten.Koka upp,sänk värmen till låg och låt sjuda 10 min. Ta av från värmen och låt svalna. Förvara i burk med lock.

4 MANDEL-INGEFÄRABISKVIER: Sätt ugnen på 200°. Blanda mandel- mjöl, kokosflingor och florsocker. Tillsätt äggvitan och blanda till
en tjock smet. Spritsa ut på plåt, lägg på 2 strimlor ingefära på varje biskvi och sikta över lakritspulvret. Baka av i ugnen, 10–12 min.

5 SECHUANPEPPARGLASS: Häll grädde mjölk, salt och 3⁄4 dl strösocker i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och rör tills sockret lösts upp.

6 Vispa ihop och äggulorna med 1⁄2 dl socker. Vispa försiktigt ner gräddsmeten i äggsmeten, så att äggen inte klumpar sig. Sila, tillsätt sechuanpeppar låt svalna. Sila av och kör smeten i glassmaskin.

7 SERVERING: Värm upp nyponsoppan och fördela ca 1 dl per portion i djupa tallrikar. Lägg i kulor av glas- sen och toppa med biskvi.

Recept Johan Lindqvist, Villa Brännugnen

Ur Gourmet 3-21