Mathilde Chapoutier

Mathilde Chapoutier

Maison M. Chapoutier grundades för drygt 200 år sedan och med generation efter generation har vinhuset vuxit till ett av de största i Rhônedalen. Michel Chapoutier tog över verksamheten på 1990-talet och konverterade en del av produktionen till biodynamik. Nu är det dags för hans dotter Mathilde att kliva in i familjeföretaget.

Vi som följer franska vinmakare på sociala medier har sett kampen mot vårens frost, med brinnande facklor i vingårdarna. Hur har det varit för er på Chapoutier?

– Facklorna kan påverka temperaturen genom att skapa en ”värmemassa”, en skärm mot kylan. Solidariteten hos anställda och vinmakare från hela Hermitage gjorde det möjligt att tända och hålla ljusen brinnande hela nätterna. Det var första gången vi var tvungna att använda den här typen av lösning. Senast frosten i Rhônedalen var av denna intensitet var 1938. Den goda nyheten är att vi lyckas rädda Hermitage-berget, men de nega- tiva effekterna i de andra vingårdarna blev stora.
Spelar det någon roll att ni arbetar biodynamiskt i sådana här situationer?
– Jag tycker det. Våra vinrankor är mer motståndskraftiga, det märks när vi i samma område jämför med producenter som driver sina vingårdar med konventionellt jordbruk.
För de läsare som inte känner dig – vem är du, den nya ”M” i M Chapoutier?

– Jag och min bror Maxime gick in i familjeföretaget för några år sen. Jag var tidigare med i franska landslaget i sportskytte och har bott och studerat i Kina. Jag pluggade entreprenörskap och har sedan jag kom hem arbetat med våra egendomar utanför Rhônedalen. Numera ansvarar jag för hela familjeföretagets globala kommersiella strategi, inklusive distribution, vinbutiker, e-handel och aktiviteter på hotell- och restaurang.

Rhônevin är verkligen populärt här i Sverige, hur ser du på efterfrågan över världen?

– Den är stark och växer. Norra Rhônedalens viner, som Côte-Rôtie och Condrieu, kan konkurrera med vilket vin som helst och de olika uttrycken från Hermitage gör, tillsammans med mångfalden längre söderut, att Rhône kan presentera en nästintill obegränsad variation. Många vinälskare överraskas dessutom av de vita vinerna, exempelvis från Châteauneuf-du- Pape och Saint-Joseph. Jag tror att framtiden för oss ligger i de vita vinerna.
Hur har er försäljning påverkats av covid-19?

– Det har såklart varit ett mycket speciellt år som har krävt stor flexibilitet. Restaurangmarknaden representerar 70 procent av vår distribution, men tack vare långa samarbeten och goda relationer lyckades vi faktiskt förvandla vår restaurang- försäljning till online- och direktförsäljning. Det gjorde att vi till och med ökade på den franska marknaden. I övrigt har det så klart varit tufft och vi ser fram emot att starta om på restaurang- sidan så snart situationen är mer lämplig.
Några spännande framtidsplaner för er på Chapoutier?

– Vi fortsätter försöka vara innovativa och jobbar vidare inom hållbarhet och socialt ansvar. Dessutom är några nya vingårdsviner från Rhônes allra mest ikoniska appellationer på gång. Men mer om det senare.

Och om vi har möjlighet att resa till Rhônedalen i sommar, vad bör vi inte missa?

– Rhônedalen kallas ”vallée de la gastronomie” så vart ni än går kommer ni att äta god mat. Vi har flera Michelinrestauranger som La Pyramid, Pic, Régis & Jacques Marcon, Chartron … I Lyon finns gott om läckra Michelinrestauranger, ”Bouchons Lyonnais” och mycket mer. Sen får ni inte missa vår egen res- taurang i Tain l’Hermitage nedanför det legendariska vinberget. God mat och goda viner från alla våra vinproducentvänner över hela världen! Och Valrhonas chokladfabrik som ligger två kvarter från vårt vineri.

Mathilde Chapoutier
född
: ”1991 – en legendarisk årgång i Rhônedalen. Lucky me!” Bor: ”Tain l’Hermitage, mellan vingårdarna och chokladfabriken.” faMilj: ”Min bättre hälft är elitidrottare, vi har båda späckade scheman och planering är ännu inte vår styrka…”
Favorit vin och matkombo: ”Enkelt! Vitt rhônevin av marsannedruvan med lokal ost.”

AV: Anders Melldén

Ur GOURMET NR 3 2021