Ludwig Tjörnemo, Årets kock 2020

Bild Malin Nordblom

Igår korades Ludwig Tjörnemo till Årets kock på Annexet i Stockholm. Ludwig är inte främmande för att tävla, och han kom på 3:e plats i Årets kock 2018, i februari i år var han med och tog silver med Svenska kocklandslaget i tävlingen Culinary Olympics i Stuttgart och han har även tagit guld och silver med det Svenska Junior Kocklandslaget. Till vardags arbetar Ludwig för Unilever Food Solutions.

Vi ställde några snabba frågor till Ludwig efter Årets Kock tävlingen:

Vad hjälpte dig att vinna Årets Kock?

-Främst för att jag vågade tro på mig själv, jag ville verkligen ha mycket tekniker i matlagningen och ha en hög elegans i mina presentationer. Jag tror att juryn verkligen uppskattade detta.

Hur kändes det när svampskummet sprack och du var tvungen att göra om det?

-Det var sjukt jobbigt, jag trodde att nu är guldet borta! Det hade känts så bra hela dagen, allt kändes kanon. Men sen sprack det, och det var mentalt svårt att komma tillbaka. Men det var väldigt roligt fram tills dess. Fast sen kände jag att antingen kör jag på och ger allt jag har, eller så kan jag lika bra gå hem. Och jag ville ju inte gå hem, så det vara bara att köra!

Vad är det som gör att du tycker om att tävla om och om igen?

-Jag har ju tävlat mycket, och det är den här skräckblandade förtjusningen och pulsen som drar. Men framför allt är den kreativa processen fram till tävlingen där man verkligen får grotta ner sig i alla råvaror, produkter, producenter allt som gör att man kan få fram råvaran till sin absoluta spets.

Vill du tävla mer, förutom med Kockandslaget som du redan är med och tävlar med?

-Absolut, Bocuse d’Or är ju en dröm och att få stå högst upp på det podiet. Men just nu är det Kocklandslaget som gäller. Jag är inte klar med tävlandet!

Hur känns det nu när du har gått och vunnit Årets Kock?

-En stor lättnad, men det känns forfarande helt overkligt! Dolda kameran var är du?

Vilken var din starkaste rätt?

-Mina två kaninrätter, jag blandade mycket av den klassiska franska matlagningen med modernare tekniker och smaksättningar.

Var får du all inspiration ifrån?

-Jag blir inspirerad av kollegor i branschen, man får helt enkelt plocka russinen ur kakan. Men idéer bara kommer när man minst anar det, och det behöver inte ha med matlagning att göra.

Vad vill du äta nu?

-Kaviar och champagne hoppas jag!

Intervju och bild Malin Nordblom