KOLJA- OCH BROCCOLIGRATÄNG

Ingredienser 4 portioner

Tillagningstid 40 minuter

2 msk olivolja
½ tsk rökt paprika
En nypa malen gurkmeja
2 msk vetemjöl
625 ml varm lättmjölk
1 tsk fiskkrydda
Flingsalt och nymalen svartpeppar
60 ml riven parmesanost (kan uteslutas)
60 ml riven mozzarellaost, plus 30 ml extra
60 ml riven mogen cheddar, plus 30 ml extra
500 g färsk eller fryst MSC-certifierad kolja, i bitar
400 g broccoli med lång stjälk
1 tsk nymalen svartpeppar

STEG 1

Värm ugnen till 180º C.
Till såsen: Hetta upp olivoljan i en stor non-stick-stekpanna, tillsätt kryddorna och fräs i 30 sekunder.

STEG 2

Vispa i mjölet lite i sänder som redning. Ta av pannan från värmen och vispa i den varma mjölken. Sätt tillbaka på värmen och fortsätt vispa tills såsen tjocknar.

STEG 3

Koka upp och låt sjuda i 8 minuter under fortsatt vispning. Smaksätt fisken med kryddor, salt och peppar och rör tills allt har blandat sig väl.

STEG 4

Stäng av spisen och tillsätt de olika ostarna, rör om tills de har smält. Häll såsen i en ugnssäker bakform.

STEg 5

Ta de tinade koljabitarna och klappa dem torra. Lägg dem ovanpå såsen följt av broccolistjälkar, strö en nypa salt över broccolin. Strö över den extra cheddarn och mozzarellan.

STEg 6

Baka i ugnen i 20 minuter tills fisken är gyllenbrun och bubblande på utsidan och genomkokt inuti. Servera med färsk dill, limeklyftor och valfria kolhydrater (t.ex. bröd, potatis eller pommes frites).

KOM IHÅG…

Receptet är delat i samarbete med MSC Sverige.

Receptet är framtaget av den sydafrikanska kocken Siba Mtongana.

VISSTE DU ATT..?

Kolja har en mild smak, fast kött och fuktig konsistens. Sötman gör också att kolja är den vita fisk som lämpar sig bäst att röka.