Gustaf Mabrouk är lagledare och president för det Svenska Konditorlandslaget som idag tävlar i Coupe du Monde de la Pâtisserie i Lyon. Och han har bra erfarenhet av att tävla då han redan som 19 åring helt otippat blev Årets Konditor! Men han har även tagit guld 1998 i Nordiska mästerskapen för juniorer i konditori, han kom fyra i Världsmästerskapen för juniorer 1998, han var finalist i Paris Gourmet Pastry Chef of the Year i New York 2008, i final i World chocolate master 2013 och han kom 3a i Coupe du Monde de la Pâtisserie 2014. Idag tillverkar hantverkschoklad på Sthlm Bean to Bar, och hans senaste bok Chokladmakarens Handbok är ett måste för alla chokladsugna. Vi ställde våra Snabba Frågor till Gustaf;
Var utbildade du dig till konditor?
– Jag är självlärd. Jag började på Wienerkonditoriet när jag var 14. Då rensade jag jordgubbar.
Vad är det roligaste med ditt yrke?
– Att gastronomi är ett så brett område. Man både skapar något som man äter med ögonen och munnen.
Vad är det roligaste du har bakat?
– Bröllopstårtor är alltid lika spännande att göra.
Vilket är ditt favorit matland?
– Japan.
Vad ger dig inspiration?
– Allt inspirerar mig på något vis.
Vilket köksredskap kan du inte vara utan?
– Händerna
Hur började din karriär?
– När jag fick anställning på nåder på NK. Vi samsades i den lilla skrubben. Vi var tre som trängdes där inne, jag Peter och Stefan.
Ett stort ögonblick i karriären?
– När jag tävlade i Årets Konditor 1995. Jag kom från ingenstans och hade egentligen utbildat mig till kock, men hade jobbat ett litet tag som konditor. När juryn annonserade vinnaren så blev det helt tyst. Och sen började Stefan Petersen att klappa. De läste upp motiveringar som “Spännande smaker” och “Ett exceptionellt arbete”.
Finns det någon konditor som du tycker är en bra förebild?
– Ramón Morato (Har blivit utsedd till Spaniens bäste konditor och är chef för Chocolate Academy i Spanien.)
Vad äter du helst för någon sorts choklad?
– Min choklad!
Av Malin Nordblom