Gabriel Olsson kom 2:a i SM för Unga Bagare 2019, och han är med i Juniorbagarlandslaget. Just nu hittar man honom på Lidingö Patisserie.
Vi har ställt våra Snabba Frågor till Gabriel.
Var utbildade du dig till konditor?
-På Österänggymnasiet i Kristianstad, och efter det på Yrkeshögskolan som låg vägg i vägg. Jag fick mitt gesällbrev den 3:e juni förra året.
Vad var det som gjorde att du valde konditoryrket?
-Jag ville egentligen bli biomedicinsk analytiker eller något i den stilen. Men valde restauranglinjen med tanken att jag skulle bli kock. Precis innan jag skulle välja inriktning så ändrade jag mig och bestämde mig för att välja bageri och konditori.
Var tränar du inför tävlingar?
-Inviduellt så tränade jag på Lidingö Bröd och Patisserie som var min arbetsplats. Jag hade även sponsorer som stod för råvarorna. Jag började träna i december för SM, eftersom jag trodde att jag skulle komma med. Tintin på Lidingö Patisserie var min coach.
Vad gör dig till en bra konditor / bagare?
-Jag är egentligen bagare men tycker att man måste vara både och i yrket. Kim Lundh är min coach i Juniorbagarlandslaget, och hon är egentligen kock. I detta yrket måste man vara noggrann och flexibel.
Tänker du på vad du använder för varor, typ ekologiskt och närodlat?
-Råvarorna är en stor del av priset. På Lidingö Bröd & Patisserie har vi endast ekologiskt mjöl och använder endast surdeg. Jag känner på mjölet hur det är, för att sedan kunna baka med det så att det blir likadant varje gång.
Vilket är ditt favorit bakverk?
-En riktigt bra chokladcroissant. Eller en liten god Sable Breton.
Vad för avtryck i konditorvärlden vill du göra?
-Jag vill lyfta fram de gamla sätten att baka på. Med kvarnar, surdegsbröd och lära mig att baka perfekt. Och att skapa ett eget bakverk någon gång.
Vad är roligast med att tävla?
-Efter tävlingen är det egentligen bäst. Då kan jag reflektera över hur det har gått, och vad jag kan ändra på. Och att få utveckla nya produkter, både sensoriskt och estetiskt är väldigt roligt!
Finns det personer i branschen som inspirerar dig extra mycket?
-Bedros Kabranian är väldigt duktig på kavlat.
Alexander Pelli är en väldigt bra förebild också. Han är lite som en storebror som lyckats. Men jag tycker att alla är bra på sitt.
Har du någon favorit råvara?
-Enkornsmjöl, som vi i Norden har använt i 6000 år. Smör gillar jag också.
Bakar du hemma?
-Jag bakar nästan aldrig hemma. Kan göra desserter och tårtor någon gång, men aldrig bröd.
Vad inspirerar dig?
-Instagram, att träffa folk, kollegor och att titta på vad andra bakat. Jag kan komma på saker mitt i natten, som att ha nypon i bullen i SM.
Ditt bästa bakminne?
-När jag sov över hos mormor och fick äppelplättar på morgonen.
Någon ny dröm i yrkeslivet, fortsätter du att tävla?
-Tar ett tag i taget, nästa är att träna med juniorlandslaget förhoppningsvis. Och om några år få mitt mästarbrev i bageri.
Av Malin Nordblom