Sigtunakockar i världsfinalen av Copper Skillet

Sigtunas kockarna Niclas Jansson från Sigtunahöjden och Emil Jonsson från Steningevik representerar IACC Europe i världsfinalen av Copper skillet som avgörs den 11 april i Toronto, Kanada där den 15e vinnaren av Copper Skillet koras.

Kocktävlingen Copper Skillet arrangerades första gången 2004 för att uppmärksamma konstnärskapet och den höga kvaliteten hos de bästa kockarna från IACCs medlemsanläggningar runtom världen. Tävlingen lyfter och uppmärksammar också kockarnas bidrag till IACCs mål om att leverera extraordinära mötesupplevelser. För femte året i rad tävlade deltagarna i två olika kategorier. I juniorklassen deltar kockar under 26 år.

Resan för Niclas och Emil började för snart ett år sedan, den 19 juni på Skogshem och Wijk, då de vann den nationella tävlingen i junior- resp seniorklass och därmed kvalificerade sig för europafinal i Lissabon 6 oktober 2018. I Lissabon segrade Niclas och kvalificerade sig därmed till världsfinalen i Toronto. Emil slutade tvåa i Lissabon men pga ett avhopp från den brittiske vinnaren, erbjöds Emil platsen i världsfinalen i seniorklassen. I finalen tävlar tre kockar i junior- resp seniorklass. Niclas och Emils ställs mot de vinnande kockarna från Amerika (Nord- och sydamerika) respektive Australien (Asia/Pacific).

Omdömena från den nationella tävlingen hoppas vi de lever upp till i Toronto: Niclas Jansson från Sigtunahöjden vann den lokala juryns hjärta med sin smörstekta röding med havskräfta, vit sparris, jordärtskocka och fänkål. Juryns motivering löd “En modern ungdomlig uppläggning, med väl hanterade råvaror i en krispig kreation.”

Emil Jonsson från Steningevik tog hem segern med halstrad röding med havskräftstjärtar, pak choiknyte med fänkål, vit sparris, purjolök samt grönsaksbuljong med enoki-svamp. Juryn motiverade vinsten med “En vacker rätt med harmoniska smaker, där Asien framträder i all sin ödmjukhet. En rätt där alla grundsmaker finns med och är väl balanserad. Perfekt hanterade råvaror.” Emil och Niclas ser båda mycket fram emot världsfinalen och äventyret i Toronto.

Tävlingen går till på samma sätt som i uttagningstävlingarna, med undantaget att alla kockar startar samtidigt. De har tillgång till grundläggande skafferivaror tillsammans med en “hemlig box” av protein och andra färska råvaror och mejeriprodukter. De får 15 minuter att planera sin rätt, 5 minuter att skriva ner ett recept och 30 minuter att tillaga och lägga sin maträtt. Läs mer: http://www.cvent.com/events/iacc-americas-connect-2019/custom-36-d5326ceda2c24338b860937f397d8534.aspx

Tävlingen avgörs i samband med IACC Americas årliga event, i år på temat ”Radical innovation – change everything”, https://www.iacconline.org/iacc-americas-connect-2019

Emil Jonsson som arbetar på Steningevik Konferens. Han är 27 år och arbetat som kock i 10 år. Emil har under åren samlat erfarenheter från restauranger i Stockholm bl.a. Oaxen, Shibumi och Proviant, men även hunnit med en sejour i Schweiz. Emil tycker extra mycket om att jobba med grönsaker för att det finns så oändligt mycket att välja mellan och att tillagningssätten är många. – ”Grönsaker går att fermentera, röka, långkoka och det går att använda hela råvaran utan att få svinn” säger Emil och fortsätter, ”Jag är verkligen glad över att få chansen att åka till Toronto och tävla. Det ska bli kul att träffa och dela erfarenheter med kockkollegor från hela världen. Tiden fram till tävlingen går till att planera och provlaga olika rätter. Jag åker till Toronto för att vinna!”

Niclas Jansson är 26 år och Köksmästare på Sigtunahöjden och arbetat som kock sendan 2011. Utmärkande för Niclas matlagning är hans stora intresse för närproducerat och att skapa en minnesvärd upplevelse för gästen. Han utvecklar hela tiden upplevelsen och vill vara med och fortsätta driva på den växande matdestinationen Sigtuna, nu senast med Sigtunahöjdens senaste satsning, Restaurang Skog. “Att åka till Toronto blir ett minne för livet och jag ser verkligen framemot att tävla igen den 11 april.” säger Niclas och fortsätter, målet med tävlingen är ju såklart att vinna och jag har en bra känsla inför uppgiften. Det var ett tag sedan en representant från Sverige vann världsfinalen så nu är det väl dags att vi tar hem det här.”