Vilda sidor

Kocken & jägaren

Lite i skymundan är Mikael Einarsson en av våra mest firade kockar, med en bakgrund på huvudstadskrogar som Leijontornet och Pontus in the Green House – och sedan i våras kökschef på Frantzéns premiumkrog Brasserie Astoria i Stockholm. Hans intresse och vurm för vilt och natur grundades för många år sedan som kock på numera nedlagda Skebo herrgård i Roslagen. Där umgicks Mikael Einarsson ofta med godsets jägare och fiskare Hubbe Lemon. Nu har den långa vänskapen och vurmen för viltmatlagning resulterat i Kocken & jägaren (Natur & Kultur), som lika mycket vänder sig till den vana jägaren som till den läsare som vill få en insikt i varför jakten idag tycks locka fler nyfikna noviser än någonsin. Sedan är det förstås maten som pedagogiskt delas upp i kapitel kring älg, vildsvin, rådjur, dovhjort, hare och fågel. Här är målet att få både inbitna jägare och händiga hemmakockar att helt enkelt laga mer och bättre av hela djuret. Duon får draghjälp av Jonas Crambys mycket stämningsfullt grönmurriga foton, som är en resa i sig rakt ut i våra sköna skogar.

Av Lars Collin 

Ur Gourmet 5-21