ViDEGÅRDS VÄRLD

Videgårds värld

Erik Videgård är ett begrepp när det kommer till svensk gastronomi och krogkultur. Med en sällsam aptit och nyfikenhet för det nya har han letat sig runt världen för att smaka och inspireras – inte sällan till kök med asiatiska förtecken. Därför är undertiteln till hans nya bok Videgård Berättelser och recept (Mondial)förstås fullt logisk: asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare. Men det är lika mycket små, spännande nerslag och glimtar ur hans långa liv i gastronomins tjänst, och därför inleds varje receptdel med en berättelse och personlig resa – innan den mynnar ut i målande recept och färgstarka bilder signerade några av sveriges bästa fotografer. Ett måste för alla som är det minsta intresserade av hur mat och smaker färdas över världen för att landa på just din krogtallrik. Ett extra plus för de matrelaterade Läs- och filmtips som Erik Videgård ger mot slutet av boken. Förvisso en självklarhet för någon som skattar populärkulturella referenser lika högt som att nörda ner sig i nikkei-kökets hemligheter.

Av Lars Collin Gourmet 5-21