Yam Khai Dao – Till den här klassiska thailändska salladen med friterat ägg använder vi ekoägg av bästa kvalitet. i Thailand kan du få rätten tillredd med ankägg. Det blir en fin balans mellan äggets mildhet och salladens krispighet och hetta.
4 portioner
4 ägg
2 dl neutral olja till stekning 1 krm malen svartpeppar
Sås
2 msk sockerlag av palmsocker, separat recept
2 1⁄2 msk ljus soja
2 1⁄2 msk fisksås
Sallad
2 msk kinesisk selleri 2 msk korianderblad 4 citrongrässtjälkar 3 gröna thaichili
3 röda thaichili
4 thailändska schalottenlökar 2 vitlöksklyftor
1⁄2 dl pressad limesaft
Du behöver också
hålslev
1 sås: Blanda samman soja, fisksås och sockerlag av palmsocker.
2 sallad: ansa och hacka selleristjälkarna fint. Plocka koriandern från stjälkarna och hacka bladen grovt. skär bort den tunna gröna delen på citrongrässtjälkarna ca 4 cm från roten. använd den ljusare biten och skär den i ytterst tunna skivor.
3 skär grön och röd thaichili ytterst tunt. skala och strimla schalottenlöken tunt. skala och skär vitlöksklyftorna i ytterst tunna skivor. Pressa limesaften i en skål och vänd ner selleri, koriander, citrongräs, chili, schalottenlök och vitlök.
4 ägg: Häll oljan i en stekpanna och sätt på medelhög värme. Den ska bli ordentligt varm, det ska nästan ryka om den. Knäck två ägg i en liten skål. Häll försiktigt ner äggen i oljan och låt det puffa och smattra. Äggen ska få en gyllene, friterad kant men fortfarande ha en lös gula.
5 ta upp äggen med en hålslev. Lägg dem att rinna av på hushålls- papper. upprepa med resterande två ägg.
6 servering: Lägg upp äggen på var sin tallrik med liten kant och mal över svartpeppar. Fördela såsen över och toppa med salladen.
Recept Soi 29 i Malmö
FOTO: MIRIAM PREIS