Yam Khai Dao

Yam Khai Dao recept

Yam Khai Dao – Till den här klassiska thailändska salladen med friterat ägg använder vi ekoägg av bästa kvalitet. i Thailand kan du få rätten tillredd med ankägg. Det blir en fin balans mellan äggets mildhet och salladens krispighet och hetta.

4 portioner

4 ägg
2 dl neutral olja till stekning 1 krm malen svartpeppar

Sås

2 msk sockerlag av palmsocker, separat recept
2 1⁄2 msk ljus soja
2 1⁄2 msk fisksås

Sallad

2 msk kinesisk selleri 2 msk korianderblad 4 citrongrässtjälkar 3 gröna thaichili

3 röda thaichili
4 thailändska schalottenlökar 2 vitlöksklyftor
1⁄2 dl pressad limesaft

Du behöver också

hålslev

1 sås: Blanda samman soja, fisksås och sockerlag av palmsocker.

2 sallad: ansa och hacka selleristjälkarna fint. Plocka koriandern från stjälkarna och hacka bladen grovt. skär bort den tunna gröna delen på citrongrässtjälkarna ca 4 cm från roten. använd den ljusare biten och skär den i ytterst tunna skivor.

3 skär grön och röd thaichili ytterst tunt. skala och strimla schalottenlöken tunt. skala och skär vitlöksklyftorna i ytterst tunna skivor. Pressa limesaften i en skål och vänd ner selleri, koriander, citrongräs, chili, schalottenlök och vitlök.

4 ägg: Häll oljan i en stekpanna och sätt på medelhög värme. Den ska bli ordentligt varm, det ska nästan ryka om den. Knäck två ägg i en liten skål. Häll försiktigt ner äggen i oljan och låt det puffa och smattra. Äggen ska få en gyllene, friterad kant men fortfarande ha en lös gula.

5 ta upp äggen med en hålslev. Lägg dem att rinna av på hushålls- papper. upprepa med resterande två ägg.

6 servering: Lägg upp äggen på var sin tallrik med liten kant och mal över svartpeppar. Fördela såsen över och toppa med salladen.

Recept Soi 29 i Malmö

FOTO: MIRIAM PREIS