TARTE AU CITRON EN POT

Paj på burk

Fransk citronpaj är en klassiker som spritts över hela världen, inte minst till nordamerika. där har
det också blivit trendigt att göra dekonstruerade (alltså inte riktigt, men samma sak) pajer serverade
i burk. inspirationen till det här receptet kommer från Quebec, den franskspråkiga delen av kanada. svarta vinbär är ett prominent bär i fransk matlagning och passar bra till, liksom den kanadensiska lönnsirapen.

4 Personer

8 äggulor
5 dl vispgrädde
2 dl + 1 msk strösocker (200 g) 2–3 dl konc fläderblomssaft

TILL SERVERING

5–6 bragokex eller andra smördegskakor
200 g bär, exempelvis svarta vinbär

1 flaska lönnsirap

1 Lägg äggulorna i en rostfri bunke. tillsätt grädde, socker och citronsaft.

2 Värm bunken i ett vattenbad under ständig långsam vispning. efter en stund börjar blandningen tjockna. när den rätt så tjock, men tunnare än exempelvis bearnaisesås, ta av från värmen.

3 Fyll upp blandningen på glas eller koppar. lått stå och svalna lite och ställ sedan sedan in någon timme i kylen, så att krämen stelnar till.

4 Bryt kakorna som smul över varje portion. Servera med bär och lönnsirap.

Recept Jens Linder

Bild Stefan Wettainen

Ur Gourmet 3-21