Svenska Kocklandslaget tog silver i Culinary Olympics!!

Det Svenska Kocklandslaget uppnådde guldnivå i både Chef’s Table och i Varmköket tidigare i veckan. Och idag tog de silver i Culinary Olympics! Guldet gick till Norge och bronsplatsen till Island.

Laget tilldelades guld i momentet Varmköket och slutplaceringen i Chef’s Table blev brons.

– Detta är helt klart en besvikelse eftersom vi haft ett så tydligt mål. I köken gick allt som planerat i båda momenten och domarna var imponerade av vårt lagarbete och teamkänslan. Nu räckte det tyvärr inte hela vägen fram, Norge var bättre helt enkelt, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

Svenska Kocklandslaget inledde Culinary Olympics med att hamna på guldnivå i tävlingsmomentet Chef’s Table den 15 februari. Den 17 februari var det dags för Varmköket, och även där uppnådde laget en guldnivå! Man plockade slumpvis olika rätter för bedömning hos juryn, som sedan poängsatte allt från ekonomi och hantverksskicklighet till samarbetet i köket och hur servicen flöt på. Smak och presentation är dock det som värderas allra högst. 

Varmköksmenyn det Svenska Kocklandslaget tävlade med var:

Förrätt:

Bakad piggvar med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, vitvinssås, löjrom, ostronsallad samt piggvarsmousseline toppad med emulsion på buskkrasse. 

Varmrätt:

Kryddstekt svensk kronhjort med variation på rotselleri, rödbeta fylld med tryffel, hjortfärs med toppmurklor. Serverad med paté a choux fylld med hjortbog och rökt oxmärg, ragu på Gotlandslins samt viltsky.

Efterrätt:

Glaserad hallonmousse med interiör på åkerbär serveras med älgörtsglass samt hallonsås, varm kolapaj, hallonmarmelad och cremeaux smaksatt med citronverbena.

Under Chef’s Table serverades sex olika finger foods, en kall buffé-tallrik, en vegansk mellanrätt, en varm lammservering, en dessert samt tre petit fourer.

Av Malin Nordblom

Fotograf Per-Erik Berglund / Znapshot AB