Stellagalan 2021

Stellagalan 2021
För fjärde året i rad har det nominerats och delats ut priser i nio olika kategorier på Stellagalan som hyllar och uppmärksammar kvinnor i branschen. Samtliga nominerade och vinnare är utvalda av kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi. 
 

– Stellagalan kan se att det skett en förändring inom branschen och att vårt arbete har bidragit till att kvinnor syns i fler sammanhang. I år är vi speciellt stolta över den geografiska spridningen och mångfalden hos de kompetenta vinnarna, säger Anette Rosvall, talesperson för Stellagalan AB.

Stellagalans alla vinnare 2021: 

 
Stellabagare 2021


Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge

Hon är journalist, bagare och landsbygdsentreprenör som byggt upp ett lönsamt kvalitets-mecca. En föregångare som knäckt den mycket svåra nöten att förena omutligt krav på kvalitet med hållbarhet i alla led.Stellabartender 2021


Josefine Thorén, Bar Bruno, Göteborg

Hon har en gnistrande kreativ kraft, bubblande energi, gör spännande fermenteringsprojekt, infusionsexperiment samt utforskar nya cocktailkontinenter. I hennes bar blir gästen alltid upplyst, både av kunskap och enstrålande personlighet.Stellakock 2021


Linnéa Liljedahl, Linnéa & Peter, Örnsköldsvik

Med fingertoppskänsla driver hon hållbar svensk gastronomi framåt.Skogens bär, svampar, örter och lokala godsaker gör hennes meny tydligt inspirerad av det moderna nordiska. En bra bit från Stockholms gator hittar vi denna kloka och kunniga kock och vi tipsar därför gärna om att besöka denna norrländska pärla.


Stellakonditor 2021


Frida Antonsson, Ritz konditori, Sölvesborg

Hit vallfärdar fikasugna från hela Sverige och vår vinnare förvaltar kärleks fullt den svenska fikakulturen. Både på ett traditionellt sätt men samtidigt med en modern tvist. Hon visar att man med kvalitetsmedvetenhet, kunskap och skönhet kan sätta en mindre ort på kartan.

Stellamedia 2021

Jennie Walldén, frilans Malmö 

Vår vinnare håller sig ständigt aktuell och besitter en förmåga att förmedla och sprida matglädje. Genom sociala medier, matlagningskurser, pedagogiska guider, kokböcker och den nya podden inspirerar hon en ständigt växande, matglad följarskara. Hon är alltid aktuell samt, hittar nya vägar och nya smaker.


Stellamentor 2021


Natasha Hodzic Jansson, Fredrik på landet, Täby/Stockholm

Med empati, värme, tålamod och tydlighet visar vår vinnare vägen framåt.En omtyckt och sann förebild, en välutbildad kock som både tävlat i Culinary Olympics och arbetat som måltidsstrateg. Som utbildar och inspirerar kockar både inom förskola och grundskola. Med gediget arbete, positiv ledarstil samt respekt för sina medarbetare är hon en sann Stellamentor.

Stellaservis 2021

Sarah Lindstrand Mboge, Svartsö krog, Stockholm

Med service ut i fingerspetsarna är hon en följsam kameleont som läser av sina gäster på ett finstämt sätt. Genom pedagogisk humor öppnar hon upp för en mat-och dryckesupplevelse med nya möjligheter. Hon har ett otroligt engagemang både i och utanför krogen. Hon besitter även ett driv att skapa förändring, våga lyfta viktiga frågor och pusha andra till att ta ansvar.


Stellasommelier 2021


Emma Höök, Talldungens Gårdshotell, Brösarp

Om vi lägger ihop den hjärtliga stämningen, härliga atmosfären och den underbara miljön till den otroligt dynamiska vinlistan som hon byggt upp, får vi en svårslagen vinnare. Hon levererar vin på ett avspänt, internationellt sätt, är otroligt vetgirig och kompetent. Hit vallfärdar många av hennes kollegor men även intresserade vinmänniskor för att både jobba, uppleva och inspireras.


Stellahederspris 2021.

Christina Möller, Stockholm

Vi undrar om det finns något denna färgglada och intelligenta power-pingla inte bemästrar. Hon kan skriva hushållslärare, provkökschef, matkonsult, folkbildare, jury-ordförande och kokboksförfattare på sitt CV. Men inte nog med det hon har ett nätverk och en kännedom om branschen få förunnat. Hon har bevisat att mat, precis som musik, ska byggas utav glädje. Genom åren har hon välförtjänt dekorerats med en mängd utmärkelser och medaljer.

Av Malin Nordblom