Gulddraken 2020!

Så var vinnarna av Stockholm’s mest prestigefyllda pris utsedda och under onsdagen körde en Gulddraken-kortege med häst och vagn runt på stan och delade ut det eftertraktade priset. Vinnarna och motiveringarna finner ni nedan.

Gastrologik
Bild Malin Nordblom

Vinnare kategori Krog Lyx:

Gastrologik

Artellerigatan 14

www.gastrologik.se

Motivering: Gastrologik är en restaurang som gör precis allting rätt, utan att gå på rutin. Servering i absolut toppklass och ett varmt bemötande lägger grunden, och de raffinerade rätterna får gästerna att både gråta och dansa. Kombinationen fine dining av allra högsta klass och en sällsynt avspänd stämning gör detta till en självklar vinnare i lyxklassen.

Definition: Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär mat- upplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Sekt

Vinnare kategori Krog Mellan:

Sekt

Runebergsgatan 1 www.restaurangsekt.se

Motivering: Glöm allt du tror dig veta om det tyska köket. På årets vinnare i Krog mellan kan du sedan upp- täcka det på nytt: Ett modernt, elegant och samtida kök som också är djärvt och trendkänsligt. Till tonerna av tysk hiphop serveras såväl surkål som sekt – Tysklands svar på champagne – av vänlig, kunnig servis som hela tiden ligger ett steg före och vet precis vad du längtar efter.

Definition: Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Pat’s Place

Vinnare kategori Krog Budget:

Pat’s Place

Folkungagatan 140 www.patsplace.se

Motivering: Långt ner på Folkungagatan ligger stans hetaste budgetrestaurang. På Pat’s place serveras vällagat thaikäk i tapasformat, smakrikt och lekfullt, med ett helt eget uttryck. Den som gör rätt val kan få en kvalitetsmåltid till budgetpris, men det är lätt att svepas med och bli sittande hela kvällen för att utforska allt vad köket har att erbjuda.

Definition: Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt

Vinnare kategori Kafé:

Robin Delselius Bageri

Renstiernas gata 19 www.robindelseliusbageri.se

Motivering: I Stockholms myller av kompetenta kafé- er utmärker sig Robin Delselius bageri och kafé genom sin vänliga atmosfär och breda utbud. I den rymliga lokalen på Renstiernas gata välkomnas vi alltid med ett leende och det är lika generöst mot mindre telningar och babblande kompisgäng som mot nykära och de enstaka laptopfikarna.

Definition: Ett Stockholmskafé gränsar i dag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genom- tänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Lucy’s Flower Shop

Vinnare kategori Bar:

Lucy ́s Flower shop

Birger Jarlsgatan 20

www.lucysstockholm.se

Motivering: Den anonyma entrén leder in till en obemannad, fiktiv blomsterhandel i källaren och vidare in i det innersta rummet. Öppet för alla, utan pointers, vip-kort och trams. Denna lekfulla, ambitiösa och välkomnande cocktailhåla placerar Stockholm på den internationella kartan, ger ny spänning åt det lite vux- nare nattlivet och får Stureplan att åter blomstra.

Definition: Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.

Framtidsdraken:

För att uppmuntra och stimulera unga studenter i restaurangbranschen delar Gulddraken också ut stipendiet Framtidsdraken. Stipendiet är ett samarbete mellan projektledare Daniella Illerbrand, Dagens Nyheter och restaurangerna Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik, Ekstedt, Hantverket, Fotografiskas restaurang och Isaan’.

Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar.

Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget. Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury bestående av projektledare/initiativtagare Daniella Illerbrand och DN:s Elin Peters utsett de två vinnarna i kategorin.

– Vårt mål är att detta stipendium ska ge dessa elever en liten extra push på vägen, säger Daniella Illerbrand.
Det har varit roligt och givande att samtala med alla de nominerade – vi imponeras av hur ambitiösa de är – och anledningen till att vi valde att premiera Fanny och Oliver är att vi tror att de har särskilt stora möjligheter att utvecklas av att uppleva gastronomi ur gästens synvinkel.

Framtidsdrakar 2020

Fanny Roslund Malmström Skärgårdsgymnasiet

Framtidsdrakar 2020

Oliver Julin
Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Motivering: Årets vinnare av Gulddrakens stipendium Framtidsdraken är hängivna och ambitiösa, och vi tror att de har stora möjligheter att utvecklas av den upplevelse stipendiet erbjuder. Att sitta som gäst i en matsal, i stället för att vara den som lagar och serverar, kommer att ge dem nya insikter i vad som krävs för att bli lyckas och nå framgång i branschen i framtiden.

Text och bild: Malin Nordblom