Erik Videgård

Erik Videgård den välkända krögaren som har drivit några av Stockholms mest välkända krogar som East, Halv trappa plus gård, Coq Blanc med flera. Han har även gett ut flertalet kokböcker. Nu driver han restaurang Videgård i Stockholm:

Hur visste du att du ville utbilda dig till kock?

-Jag är ej utbildad, jag började med att arbeta inom restaurang av en händelse. Fotobutiken jag arbetade i gick i konkurs och då började jag arbeta som servitör eftersom jag behövde ett nytt jobb. För att sedan hålla på med vin, och i bar och helt plötsligt var jag i köket! 

Vad brinner du för?

-Att skriva! 

Bästa köket i världen enligt dig?

-Det måste antingen vara norra Italiens kök, eller det massivt smakrika köket som Sichuan har. Eller kanske Japans eklektiska enkla kök. 

Vad ger dig inspiration till nya recept?

-Jag får inspiration i kombination av smak, temperatur, konsistenser och dofter. Det är en helhetsupplevelse att bli inspirerad.

Någon av de mest minnesvärda matlagningsupplevelserna du haft?

-Middagsklubben hemma hos mig när jag lagar mat till människor som inte känner varandra. Jag lagar mat varje dag mellan 17-19. 

Nästa matland du vill utforska?

-Jag vill åka till Taiwan, och till Oaxaca i Mexico där jag vill lära mig att tillaga Mole som är en traditionell men komplicerad sås. Den kan ibland innehålla upp till 120 ingredienser. Jag vill gärna lära mig den smaktabletten som de har där.

Vad gör dig knäsvag?

-Kaviar och vackra kvinnor. 

Bästa måltiden du blivit serverad?

Dels på en koreansk 24/7 timmars restaurang i Los Angeles där jag åt nudlar som serverades med många olika såser och fermenterade torra fiskar. Klockan var 4 på morgonen och måltiden var en kombination av plats och mat. 

Men även när jag var på nya Frantzén, om det ska vara en lyx måltid.

Vad har du för favoritråvaror just nu?

-Kål.

Berätta något som ingen vet om dig?

-Jag är en riktig serienörd, och har nog sett allt. Kolllade precis sista avsnittet av Succession.

Intervju och bild av Malin Nordblom