Maja Hempel är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2019


Maja Hempel tog hem titeln av årets Lily Bollinger Award i Stockholm idag. Hon kan därmed titulera sig Sveriges bästa, kvinnliga sommelier!

Det var en spännande final som stod mellan de tre göteborgarna Maja Hempel och Victoria Andersson från Thörnströms Kök och Mio Bloom från SK Mat & Människor. Tävlingen pågick under två dagar, 15-16 september. Och de testades i sex olika teoretiska och praktiska delmoment.

– I år har vi utvecklat tävlingen med ett par moment där finalisterna är samtidigt på scenen för att få en tydligare och roligare final, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award. Startfältet var starkare än någonsin med väldigt duktiga tävlanden och finalen var extremt jämn i år, vilket visar på vilken ambitiös inställning de har.

Maja Hempel vann en utbildningsresa till Champagne och en Stålhästencykel. Cykeln är en klassisk symbol för Madame Lily Bollinger som ständigt cyklade runt och bevakade sina vingårdar.

– Att ha blivit Årets Lily Bollinger är fantastiskt roligt och att få sätta sitt namn bredvid tidigare Lily-vinnare känns stort. Jag har lärt mig mycket från finalen och ser fram emot att ta med mig erfarenheterna från denna tävling till nästa, säger Maja Hempel, ”Årets Lily Bollinger 2019”.  

Juryns utlåtande: ”Årets vinnare i Lily Bollinger Award 2019 är Maja Hempel som med sitt lugna, behagliga och förtroendeingivande sätt förmedlar sommelieryrket.”

Tävlingen avgjordes på Tändstickspalatset i Stockholm den 16 september, inför en erfaren jury, som bestod av: ordförande Fredrik Hierner, sommelier och General Manager på MASH i Danmark, Agneta Green vd och ägare av restaurang Oaxen, och Oaxen Slip i Stockholm, Janni Berndt Dahl, sommelier på Gaston vinbar i Stockholm och vice ordförande i svenska sommelierföreningen, Terese Djulstedt, produktchef för Lily Bollinger Award och Eva Nina Hammarskjöld, sommelier och projektledare för Lily Bollinger Award.

Av Malin Nordblom

Bild Malin Nordblom