Danyel Couet driver restaurang Allegrine, och Bar Étable i Stockholm. Han har stor erfarenhet av att öppna nya restauranger efter 25 år med Melker Andersson. Vi ställde våra Snabba frågor till Danyel:
Finns det någon kock du ser upp till?
– Ingen speciell,jag ser upp till stark tro och personlighet i människor.
Var utbildade du dig till kock?
– På Kristinebergs restaurangskola. Sedan var jag i Paris och jobbade.
Vilka är dina favorit råvaror?
– Citroner.
Använder du dig av kokböcker, och vilken är isåfall din favorit?
– Jag använder dom bara till konditori grejer, och gärna My Feldts.
Vad ger dig inspiration?
– Glädje.
Vilket är ditt favorit köksredskap?
– En skärbräda i björk av Erik Mossnelid.
Bästa helheten på en matupplevelse?
– Det beror på när,det kan till exempel vara i Italien vid Garda sjön, eller när människor gör något annorlunda eller nytt som Franzén.
Eller på Gassier i Provence där det är avslappnat och skönt.
Vilken är din största matolycka?
– Skurit mig.
Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurangbranschen?
– Mötet med alla gäster.
Vad lagar du för mat hemma?
– Jag gillar att laga mat, gärna något franskt rustikt eller något italienskt. Jag lagar mat som avslappning.
Någon ny dröm i yrkeslivet?
– Det är hemligt.. Men svaret är att det finns mycket jag vill göra. Jag har ändrat mig själv mycket, mitt sätt att jobba på med arkitekter och andra. Jag arbetar på känsla och hur jag vill ha det.
Bästa snabbmaten i Stockholm?
– Vigårda.
Text och bild Malin Nordblom