CHOKLADMUNKAR MED KRYDDSOCKER OCH CHOKLADTRYFFEL

Chokladmunkar med kryddsocker och chokladtryffel.

Goda små munkar med kryddig och krispig yta av socker blandat med kryddor samt fyllda med krämig chokladtryffel. Jättegoda att ser- vera till en kopp kaffe eller te.

28 STYCKEN

12 g jäst 31⁄2dl(350g)mjölk
1⁄2 dl (50 g) vetesurdeg 5 dl (300 g) dinkelmjöl 5 3⁄4 dl (350 g) vetemjöl 1tsk(7g)salt 11⁄4dl(45g)kakao
1 tsk (3 g) vaniljsocker
1 dl (90 g) rapsolja 1(50g)ägg
olja till fritering

CHOKLADTRYFFEL

150 g mörk choklad
1
1⁄2 dl (150 g) vispgrädde
1
1⁄2 tsk (10 g) ljus sirap
15 g rumstempererat smör

KRYDDSOCKER

2 msk (15 g) malda blandade kryd- dor: kanel, kryddnejlika, muskotnöt, torkad ingefära
1
1⁄4 dl (150 g) strösocker

DU BEHÖVER OCKSÅ

spritspåse med liten rund tyll eller injektionstyll
grillspett av trä

1 Smula ner jästen i en bunke. Häll på hälften av mjölken och rör tills jästen lösts upp. Blanda ner surdegen och tillsätt resten av mjölken. Blanda samman mjölerna med salt, kakao och vaniljsocker. Rör ner, lite i taget, till en deg. Låt degen vila 1 1⁄2 timme.

2 Dela upp degen i två delar och forma till runda bollar. Rulla ut bol- larna till längder och dela varje i 14 bitar. Rulla alla till små bollar och låt dem vila ytterligare 20 min.

3 CHOKLADTRYFFEL: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och sirap. Häll över lite i taget av den varma grädden och rör tills all choklad smält. Rör i smöret. Fyll upp på spritspåse med liten rund tyll eller injektionstyll.

4 Blanda ihop kryddor och socker och häll ut det på ett fat. Värm frityr- oljan till 180°. Fritera sedan några av bollarna, lägg dem först på hus- hållspapper och rulla sedan genast i kryddsockret. Upprepa med resten av bollarna.

5 Gör ett litet hål med grillspettet i bollarna. Tryck in tyllen och spritsa in fyllningen i munkarna.

RECEPT ELISABETH JOHANSSON FOTO SUSANNA BLÅVARG

Ur Gourmet 2-21