Goda små munkar med kryddig och krispig yta av socker blandat med kryddor samt fyllda med krämig chokladtryffel. Jättegoda att ser- vera till en kopp kaffe eller te.
28 STYCKEN
12 g jäst 31⁄2dl(350g)mjölk
1⁄2 dl (50 g) vetesurdeg 5 dl (300 g) dinkelmjöl 5 3⁄4 dl (350 g) vetemjöl 1tsk(7g)salt 11⁄4dl(45g)kakao
1 tsk (3 g) vaniljsocker
1 dl (90 g) rapsolja 1(50g)ägg
olja till fritering
CHOKLADTRYFFEL
150 g mörk choklad
1 1⁄2 dl (150 g) vispgrädde
1 1⁄2 tsk (10 g) ljus sirap
15 g rumstempererat smör
KRYDDSOCKER
2 msk (15 g) malda blandade kryd- dor: kanel, kryddnejlika, muskotnöt, torkad ingefära
1 1⁄4 dl (150 g) strösocker
DU BEHÖVER OCKSÅ
spritspåse med liten rund tyll eller injektionstyll
grillspett av trä
1 Smula ner jästen i en bunke. Häll på hälften av mjölken och rör tills jästen lösts upp. Blanda ner surdegen och tillsätt resten av mjölken. Blanda samman mjölerna med salt, kakao och vaniljsocker. Rör ner, lite i taget, till en deg. Låt degen vila 1 1⁄2 timme.
2 Dela upp degen i två delar och forma till runda bollar. Rulla ut bol- larna till längder och dela varje i 14 bitar. Rulla alla till små bollar och låt dem vila ytterligare 20 min.
3 CHOKLADTRYFFEL: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och sirap. Häll över lite i taget av den varma grädden och rör tills all choklad smält. Rör i smöret. Fyll upp på spritspåse med liten rund tyll eller injektionstyll.
4 Blanda ihop kryddor och socker och häll ut det på ett fat. Värm frityr- oljan till 180°. Fritera sedan några av bollarna, lägg dem först på hus- hållspapper och rulla sedan genast i kryddsockret. Upprepa med resten av bollarna.
5 Gör ett litet hål med grillspettet i bollarna. Tryck in tyllen och spritsa in fyllningen i munkarna.
RECEPT ELISABETH JOHANSSON FOTO SUSANNA BLÅVARG
Ur Gourmet 2-21