Smakrikt i sommarstugan

Pia's i Nyehusen

Mäktiga matupplevelser hittar vi inte längre bara bland krogar i citykärnorna. Just när destinationskrogarna blev ett fenomen, kommer nästa tydliga trend: hemmakrogen.

Som tonåring tog Pia Idberg över matlagningen i familjen. Sedan dess har hon alltid trivts bäst i köket, men det var inte förrän Pia blev mammaledig som hon förverkligade sin kockdröm. Så när flyttlasset gick till Düsseldorf i Tyskland växte en idé om att öppna en egen krog – hemma.

Strax söder om Åhus ligger Nyehusen, ett sommarstugeområde vid den stora sandstranden på Ålakusten som löper längs Skånes östkust. En snirklig väg leder till en liten parkering i skuggan av de höga tallarna. Havet brusar och på en liten skylt står det skrivet: Pias Kitchen. Mörkret har lagt sig, och jag och mitt sällskap får treva oss fram. ett stenkast därifrån, i ett litet Attefallshus, visar lamporna vägen och Pia Idberg hälsar oss välkomna. Trots sina få 20 kvadratmeter har hemmakrogen allt man behöver. Köksutrustning, spis, barmatsal med höga stolar, menytavla, kylskåp etcetera. Pia Idberg tar enbart emot slutna sällskap, och kalendern är i princip alltid fullbokad.

– Det kommer gäster från hela Sverige och andra delar av världen, säger hon.

Under kvällen serveras avsmakningsmeny, tillagad på lokala råvaror. Pia åker själv runt och hämtar upp merparten av sina ingredienser, och hon ändrar därför meny varje vecka beroende på säsong och tillgång.

– Jag har alltid varit noga med vad jag äter, och i Tyskland är
det väldigt viktigt med säsonger. Är det sparrissäsong så äter man sparris, berättar hon, och det kan vara knepigt att få leveranser till Nyehusen.

– Dels köper jag väldigt små kvantiteter, dels är det en omväg för leverantörer att åka hit. Men jag har, som tur är, många fantastiska leverantörer i närområdet.

Pia jobbar numera med välkända producenter som Rosa Skatt- lådan, som bland annat levererar till Gastrologik, Friskens Vilt, som levererar till Noma i Danmark, Alléns Ekologiska i Vittskövle men också Bondens Skafferi och Appeltorps Lamm & Vilt med eget slakteri.

Pia hade tidigt siktet inställt på kockyrket, uppvuxen i Sundsvall med en mor som lagade mat från grunden. Pia tog tidigt kommandot över matlagningen hemma, och redan som 14-åring ansvarade hon för familjens middagar.

– Jag minns så väl när jag började laga mat. Det var på 70-talet, och mamma ville inte äta kött. Jag skapade och fantiserade fram vegetariska rätter.

Men efter gymnasiet ville ödet något annat. Hon blev erbjuden jobb på den lokala Sparbanken, och sedan gick flyttlasset till Stockholm.

– Jag arbetade på bank i 12 år, men vid sidan kretsade allt kring mat, berättar hon.

Hon träffade mannen i sitt liv och flyttade till Malmö, och när dottern Lovisa föddes 1998 tog Pia ett livsavgörande beslut.

– Matlagning har alltid präglat mitt liv. Jag bestämde mig för satsa på restaurangbranschen och fick rådet utbilda mig och skaffa mig erfarenhet, säger Pia, som arbetade på Johan P Fiskrestaurang i Gamla Saluhallen, Vitemölla badhotell och för Björn Sten-beck som drev Salt & Brygga i Västra Hamnen i Malmö.

– Björn hade ett slowfood-tänk som jag tyckte om och tog till mig. Vi arbetade enbart med ekologiska produkter från lokala bönder runt om i Skåne, berättar Pia.

2008 fick hennes man ett jobb i Düsseldorf, och familjen Idberg flyttade söderut. Det var i Düsseldorf som Pias Kitchen föddes.

– Jag ville känna mig för vad jag kunde locka tysken med. Kan- ske en hemma-hos-restaurang kunde funka? Jag kallade min för Winter Garten, serverade lunch och hade matlagningskurser både hemma och digitalt genom min Facebooksida.

Hemmakrogen etablerades, men efter fem år var hon och barnen tvungna att flytta till Sverige igen – till sommarstugan i Nyehusen. Pia var tillbaka på ruta ett.

– Det var lite deppigt i början, men jag tog snabbt tag i mitt liv. Jag visste att jag ville ha mitt eget och började leta efter lokal och producenter.

Med erfarenheterna från Düsseldorf i ryggen landade hon slutligen i beslutet att bygga sin restaurang på tomten.

– Den stod klar 2014. Jag levde i snickarbyxor i ett halvår, säger hon och skrattar.

– Det började som en liten gårdsbutik där jag sålde mitt sur- degsbröd, knäckebröd, pajer och mat för avhämtning. Jag cyklade runt och delade ut reklamblad, körde catering och hyr-en-kock. Det kändes ett tag som om jag var överallt, men det var kul. Jag började bygga ett nätverk av ekologiska producenter.

Efter ett år fick hon sin första riktiga restaurangbokning.

– Det var fantastiskt, och mitt självförtroende växte. Sedan dess har det bara rullat på. Fler och fler har hittat hit, säger hon.

– Nu har jag drivit Pias Kitchen i sju år. Jag jobbar ensam i köket, och jag får peppa mig själv.


Pias man bor kvar i Düsseldorf men helgpendlar så ofta han kan.
Middagen börjar lida mot sitt slut. Vi är mätta och belåtna. Pia har själv valt kvällens viner. Hon trivs när hon får komponera en matchning mellan mat och dryck. Hon berättar att det finns både fördelar och nackdelar med att ha en egen liten krog. Hon har en stor frihet i att komponera menyer och kan använda råvaror som bara finns tillgängliga i väldigt liten mängd. Nackdelen är, som sagt, att det kan vara svårt att få leverans på råvaror.

– Det gäller att tänka utanför boxen. Vilken råvara kan jag jobba med, och hur kan jag utnyttja alla delar? Jag gör buljonger, vinäger, torkar, fermenterar och plockar egen svamp. Begränsningarna har utvecklat mig som matlagare, berättar Pia.

TEXT:  TOVE OSKARSSON HENCKEL

FOTO: GÖRANHENCKEL

Ur Gourmet 2-2