Årets Rätt 2021

Årets rätt 2021

Den 18 mars lanseras Årets Rätt 2021 som är en ”Swedish Bowl” med kyckling och rostade grönsaker. Årets rätt 2021 är skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 och regerande svensk mästare i professionell matlagning.

God och hälsosam ”Swedish bowl” med kyckling och rostade grönsaker. Tanken är att man ska få en god och hälsosam rätt som är enkel att göra och att man kan variera den i all oändlighet efter säsong.

BAS

  •  1dl Gul ärta
  • 1dl Matvete
  • 0,5dl Solroskärnor 
  • Dressing: 1dl Olja
  • 50g Örter (persilja, ramslök eller gräslök)
  • 1st Citron
  • Salt
  • Peppar 

Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min. Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan allt och ha som bas i tallriken.

Protein

  • 4 st Kycklinglårfilé
  • Olja
  • Fänkålsfrö
  • Salt

Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sendan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 65°. Ta ut kycklingen och lägg på folie så att kycklingen fortsätter att efterstekas efter den tas ut ur ugnen. Kycklingen är klar vid +72°.

Sås

  • 200g Krasse
  • 3dl Crème fraiche
  • Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.

Grönt:

  • 1st Kålrabbi
  • 0,5dl Ättika
  • 1dl Socker
  • 1dl Vatten

Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.

  • 2st Lökar
  • 300g Svamp
  • 300g Rödbetor
  • Olja
  • Smör

Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.

  • ½ huvud Spetskål
  • 50g Krasse

Plocka av bladen och blanchera ca 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.

Topping:

  • 4msk Mandel, rostad
  • 50g Lagrad ost
  • Chili flakes

Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.

 

– Att skapa Årets Rätt 2021 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska kännas modern, vara hälsosam och bestå av svenska råvaror. Den är lätt att laga och dessutom är det enkelt att variera råvarorna efter de svenska säsongerna. Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt både hemma i köken och på restaurangerna, säger Ludwig Tjörnemo.

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock.

-Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som förhoppningsvis blir uppskattade favoriter i Sverige, säger Vanja Vilbern, Marknads- och Partnerchef på Årets Kock.

Om Ludwig Tjörnemo Ludwig Tjörnemo vann Årets Kock finalen 2020. Ludwig är född 1991 och har jobbat på många stjärnkrogar världen över. Han har tävlat en hel del under åren och 2018 kom Ludwig på tredje plats i Årets Kock. Mellan 2014–2018 tävlade han i Svenska Junior Kocklandslaget och sedan början av 2019 i Svenska Kocklandslaget. När Ludwig var 13 år fick han följa med sin svåger till hans jobb in i restaurangköket. Där blev det prao och sedermera ett sommarjobb och sen var Ludwig fast för den intensiva pulsen och den fartfyllda vardagen. -Att jobba med människor som delar samma passion som en själv är ju en ynnest och att hela tiden få utmana sig själv och skapa något unikt. Det är nog den största anledningen varför jag bestämde mig för att bli kock, säger Ludwig Tjörnemo.

Ludwig Tjörnemo har skapat Årets rätt 2021