Jesper Blomqvist är det hyllade fotbollsproffset som numera är med och driver hyllade 450 Gradi på Lidingö tillsammans med Janne Bonnevier och Blenda Plasa. Vi testade deras goda pizzor, och ställde våra snabba frågor till Jesper.
Kan du beskriva dig själv med fem ord?
-Envis, positiv, lagspelare, perfektionist och empatisk.
-Varför blev det pizzor?
-Det är italienskt, och jag har varit intresserad av italiensk mat ändå sedan jag bodde där. Jag åt på pizzerian där de låg innan under 2 års tid. Den första gången jag åt pizza där, så var det den första gången jag åt pizza i Sverige på riktigt. Sen ville jag helt enkelt testa om det var lika roligt att driva pizzeria som det såg ut att vara. Jag tycker om att ha den här italienska känslan, men det kunde lika gärna ha varit pasta. När de skulle flytta pizzerian så kom möjligheten för mig att vara med.
Vad var det svåraste med karriärbytet, och att helt plötsligt vara en av den kändaste pizzabagarna England och Sverige?
-Allt var svårt med det, jag har numera en väldig respekt för de som driver eget företag. Det är så mycket man ska tänka på, men en sån sak som att testa pizzor, viner och salami gör att det blir väldigt roligt!
Som på alla framgångsrika restauranger handlar det om lagarbete och god mat. Vad är det bästa sättet att motivera de andra i köket på?
-Lite som när man spelar fotboll, vi har precis anställt mycket ny personal. Man måste hjälpa och uppmuntra dom. Och det måste vara roligt att arbeta!
Kan du dela en minnesvärd matupplevelse med oss?
-En minnesvärd upplevelse hade jag i Verona när jag var på en restaurang som vingårds ägarna har tillsammans. Vinlistan är tjock som en telefonkatalog, och de serverar riktigt bra italiensk mat. Ett fantastiskt ställe!
Så kommer ni att öppna fler pizzerior?
-Det blir det, för det har vi har bestämt. Vi börjar i Sverige, men tittar även på andra länder.
Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurang branschen?
-Att få prova nya grejer, och att äta.
Har all brittisk press varit på 450 Gradi nu?
-Haha, nej men några.
Vilket är svårast? En fotbollsmatch eller att baka pizzor?
-Att baka pizza.
Ditt bästa fotbollsminne?
-När jag i maj var med på jubileumsmatchen mellan Manchester United och Bayern München på Old Trafford. Det var 62000 personer på läktaren, och alla var glada! Alex Ferguson höll ett gripande fem minuters tal för oss innan.
Fotbollsspelare och kockar har ofta tatueringar, har du någon?
-Nej.
Av Malin Nordblom