Anna Lövgren

Bild Malin Nordblom

Anna Lövgren är lagkapten för Fazer Culinary Team som snart ska tävla i IKA Culinary Olympics i Stuttgart, Tyskland. Till vardags hittar man henne på Fazer Food & Co NorrTull i Örebro. Vi träffade Anna och ställde några frågor när de hade en av sina sista upplagningar innan tävlingen.

Var utbildade du dig till kock?

-Jag gick på Virginia gymnasiet i Örebro.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till kock?

-Jag har alltid gillat att hålla på med mat. Min farmor berättade för mig att jag har alltid varit med i köket när hon höll på att pyssla där. Hela min familj tyckte att det var rätt för mig eftersom jag alltid varit så matintresserad och varit med i köket.

Du är lagledare för Fazer Culinary Team, vad för ledarstil skulle du säga att du har?

-Jag är rak och tydlig, det är mina ledord. Jag försöker även att ge mycket pepp och raka svar.

Vad är det roligaste med att tävla?

-Det är den där fantastiska känslan man vill åt, dels att man får kämpa riktigt länge för något och till slut nå ett mål, precis som en idrottare. Att få det här pirret i magen, nu gäller det. Det är en känsla man inte får när man jobbar på vanligt vis. Men även att jag får chansen att jobba ihop med likasinnade som drivs av det här, och har samma ambition som jag har att vilja vinna det här. Man delar mycket tillsammans i laget, och är en tajt grupp som delar mycket. Vi försöker att hitta på saker ihop, som att spela badminton, ta promenader eller upptäcka nya maträtter till exempel. Vi har jobbat mycket med lagkänslan i laget, och att alla är lika viktiga vilken roll man än har.

Vad är det svåraste att tävla med storköksupplagningar?

-Tiden och att just hinna alla moment på utsatt tid. Men även på tävlingsdan när man aldrig varit i just det köket man ska tävla i, man har annorlunda ugnar, fritöser och stekbord. Man vill ju egentligen hinna testa dom.

Vilka är de svåraste motståndarna i år tror du?

-Danmark och Finland är extremt duktiga, dom vill vi helst slå. Norge har ett lag i år som vi inte vet hur det är, men Norge är ju normalt sätt duktiga i köket. Men sen har vi även de asiatiska länderna som inte alls lagar samma typ mat som vi, och de har helt annan teknik än vi. Men det är många som är duktiga och tävlingens standard har blivit så mycket högre sedan jag var med i VM 2014.

Har du någon ny dröm i ditt yrkesliv?

-Inte just nu eftersom jag har småbarn, men jag är ju en tävlingsmänniska så man får väl se vad framtiden visar.

Kan du dela en av dina bästa matupplevelser med oss?

-Jag var med Fazer på Hakkasan i London och det var väldigt bra. Men äen när jag var med laget på en massa ställen i New York, och vi åt på en massa olika bra ställen.

Vad är din superkraft i köket?

-Att jag arbetar strukturerat och har koll på många olika saker samtidigt. Och att jag kan leverera under hårt tempo och press.

Tänker du på miljön när du väljer råvaror?

-Jag försöker att använda allt jag köper in så att man inte kastar något. Men jag försöker även att laga mer vegetariskt, och jag försöker få de rätterna att se goda ut både hemma och på jobbet så att folk ska välja att äta mer grönt. När jag väljer kött och fisk så väljer jag att äta lite mindre, men väljer bättre produkter istället.

Vad tror du om era chanser i tävlingen?

-Jag tror att vi har stor chans, och hoppas att vi når högt. Jag tycker att vi har en bra meny men bra tekniska moment, och det är snyggt och strukturerat i köket. Sen får vi se vad domarna tycker. Jag tror att vi ligger högt.

Av Malin Nordblom