Årets kock 2020 – Ludwig Tjörnemo!!

Årets kock 2020 har nu avgjorts efter en mycket  spännande dag på Annexet i Stockholm.

Vid prisceremonin i dag på Annexet i Stockholm fick Ludwig Tjörnemo ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kronor! 

Årets kock Ludwig Tjörnemo vann trots att hans svampskum sprack och han var tvungen att laga upp en ny, som han inte hann lägga upp på alla tallrikarna. Ludwig som har tävlat mycket behöll lugnet och levererade starkt under de fortsatta tävlingsmomenten, och det gick vägen.
Jessie Sommarström var tvungen att bryta efter första uppläggningen. Men i övrigt så var det lugnt på Annexet där tävlingen gick av stapeln utan publik med endast ett fåtal personer på plats.

-Hade jag inte vunnit så hade jag nog ställt upp igen, berättar Ludwig Tjörnemo för Gourmet.

Under finalen har de 8 finalisterna tävlat i sex olika delmoment, varav tre var kända för finalisterna sedan innan. De andra två momenten genomfördes oförberett.

Redan igår, onsdag testades finalisterna i sensorik, denna uppgift var sedan tidigare okänd för finalisterna.

Finaldagens två första uppgifter var att laga två rätter med kanin som huvudråvara. Där den första rätten skulle serveras kall och den andra rätten varm.

Dagens tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på råvarukorg med temat återvunnet bröd. Rätten skulle vara lakto och/eller ovo vegetarisk.

Informationen ovan är den enda som de tävlande fick på förhand. Vad råvarukorgen skulle innehålla, utöver återvunnet bröd fick de veta på plats under finalen.

Dagens fjärde och sista tävlingsuppgift var att laga en rätt med blåmusslor och kronärtskocka som huvudråvaror. Varje tävlande fick tillgång till 12 kronärtskockor och 1 kg blåmusslor. Övriga råvaror och tillbehör till rätterna var valfria.

Under hela tävlingsdagen bedömde en metodjury hur finalisterna arbetade i sina tävlingskök. Bland annat bedömde juryn hur finalisterna hade organiserat sitt kök, hur de minimerade råvarusvinn, hur de kommunicerade med sin commis, samt att angiven tid och tävlingsuppgift följdes.

Årets finalister var:

Jesper Jakobsson

RESTAURANG BHOGA

Christian Siberg

OMAKA STOCKHOLM

Ludwig Tjörnemo

UNILEVER FOOD SOLUTIONS

Jessie Sommarström

URBAN DELI, STOCKHOLM

Henric Herbertsson

SK MAT MÄNNISKOR

Luqaz Ottosson

RESTAURANG ROT

Marcus Bremdal

KB-KONSTNÄRSBAREN

Ola Wallin

KROKEN & BLOM

Text och bild Malin Nordblom