Torr Champagne & lyxig toast skagen

En torr Champagne kickar igång smaklökarna och är ett elegant alternativ under hela middagen. När du planerar en meny med Champagne, tänk mat med rena naturliga smaker och fina råvaror. Servera en läcker skaldjursplatå med hummer, härliga ostron eller med en magisk toast skagen med löjrom på smörstekt brioche. Lyxigt och enkelt att förbereda. Perfekt till nyår!

Recept på toast skagen med citron och pepparrot på smörstekt brioche
Skagenröra till en modern version av toast skagen med en aning pepparrot och rivet citronskal som ger rätten en extra tvist.

Till 4 portioner
500 g räkor med skal
1 msk finhackad dill
Skal från ½ citron
½ msk finriven pepparrot
1 dl majonnäs
Salt och nymald svartpeppar

Till servering:
4 tjocka skivor Briochebröd
2 msk smör
4 msk löjrom
Dillvippor
Citronklyftor

Gör så här:

  1. Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkor med dill, citronskal, pepparrot och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
  2. Stek briochebröden i smör tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg upp bröden på assietter och fördela skagenröra ovanpå.
  3. Toppa skagenröran med löjrom och garnera med dill och en skuren citronklyfta. Finriv eventuellt lite extra pepparrot över.

Rätten kan också avnjutas med Champagne Taittinger Brut Réserve som är en vägvisare för hela Taittingers stil där friskhet och fräschör är de dominerade elementen och med en relativt hög andel Chardonnay i blenden. Man använder sig av druvor från ett 40-tal olika byar och 10% av druvorna kommer från Grand Cru-lägen. Vinet har legat minst 36 månader på sin jästfällning. Champagnen är elegant och frisk smak med toner av citrus och inslag av mineral. Lång och stilren eftersmak och fin mousse.