Dignitat Brut Nature – en cava med stolta traditioner i fyra generationer

– i annonssamarbete med Intermondi AB

Ett kargt och återhållet januari behöver inte innebära att man måste avstå från lite glädje i vardagen. Ett torrt mousserande vin, tillverkat enligt champagnemetoden kan sätta guldkant på vilken grå dag som helst – gärna tillsammans med tryffelchips, toast skagen eller tapas.

Det är lite extra intressant när vinet är odlat på vingårdar som anlades redan under romartiden. Den katalanska producenten Josep Masachs drivs av 4e generationen med Alex Ruiz Masachs som chefsvinmakare. De 150 hektaren, varav 50 är ekologiska, trivs i det tempererade klimatet i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

Dignitat är en helt torr och ekologisk årgångscava gjord av enbart handplockade druvor från en enskild vingård. Vinet har lagrats 15 månader, vilket vida överstiger de 9 månader som annars krävs för cavaproduktion.
Högkvalitativa druvor, lågt skördeuttag, gamla vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små, fina och många bubblor samt elegant smak.

Gott och välgjort – Mer än prisvärt
”Brut nature eller zero dosage är en term på etiketten som allt fler spanar efter. Det betyder att inget extra socker har tillsatts, något som annars är vanligt för mousserande viner. Denna cava är ett lättsamt exempel med luftiga drag, doft av torra kex, färska örter och citronskalsbeska.”
– Marie Oskarsson, Göteborgs-Posten, 21/10-2022

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR
Dignitat Cava Brut Nature 2019 är en ekologisk cava som är både torr och aptitretande. Druvorna på denna vingård planterades på de kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden.⁠
⁠Fruktig och frisk smak med en härlig syra med inslag av grillad citron, äpplen och fransk nougat med mineral. Utmärkt till fisk och skaldjur.

Pris: 117 kr
Artikelnummer: 78768
Dignitat Brut Nature finns i många Systembolagsbutiker och går att beställa till alla övriga