Recept: Baked Alaska med kokos och ananas

Kocken Frida Nilsson delar med sig av hur hon gör sin Baked Alaska med kokos och ananas.


Två dagar före servering ska du börja med den grillade ananasen och kokosbottnen. De ska båda stå till sig i kyl över natten. Sedan ska glassen köras i glassmaskin och läggas ihop med tårtbott- nen, och hela härligheten ska frysas över natten. Marängen görs dock med fördel samma dag som servering och förvaras i kyl tills den ska användas.

Text och Recept: Frida Nilsson

4 PERSONER
GRILLAD ANANAS I ROM
1⁄2 färsk ananas
1 dl strösocker
1 dl vatten
1⁄2 dl mörk rom
1⁄4 vaniljstång

GLASSMET
11⁄2dl + 1⁄4 dl strösocker
5 dl grädde
21⁄2dlmjölk
2 1⁄2 dl ananasjuice
1⁄2 vaniljstång
6 (120 g) äggulor
2 gelatinblad

KOKOSBOTTEN
1 dl riven kokos
1 ägg
1⁄2 dl strösocker
3⁄4 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 msk mjölk
1⁄2 citron, finrivet skal

ITALIENSK MARÄNG
2 (60 g) små äggvitor
1 1⁄4 dl strösocker
0,7 dl vatte
n

DU BEHÖVER OCKSÅ
utegrill eller grillpanna
hushållstermometer
bakplåtspapper
spritspåse
hushållsassistent med visp
tårtring 14 cm
gasbrännare

1 GRILLAD ANANAS I ROM: Tänd grillen och låt den få en n glöd, alternativt sätt på en grillpanna på hög temperatur. Skala ananasen, skär av kronan och dela
ananasen i fyra klyftor.

2 Lägg ananasen på grillen och våga låt den få ordentligt med färg. Ta av från grillen och låt svalna. Skär ner ananasen i 1 x 1 cm-tärningar.

3 Koka upp socker, vatten, rom och vaniljstång i en kastrull till en klar vätska och vänd sedan ner ananasen. Låt svalna. Låt stå och mogna i kyl till servering.

4 KOKOSBOTTEN: Värm ugnen till 175°. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll ut kokosingorna på en plåt och rosta dem i ugnen till gyllene färg. Ta ut plåten och öka ugnsvärmen till 180°.

5 Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman vetemjöl och bakpulver i en bunke, sila sedan ner äggsmeten och vänd i. Rör
i mjölk, citronskal och rostad kokos till en jämn smet. Häll smeten på bakplåtspapperet och bre ut. Baka bottnen ca 15 min, till gyllenbrun färg.

6 GLASSMET: Häll 1 1⁄2 dl socker i en tjockbottnad gryta och hetta upp på medelvärme. Koka till en gyllenbrun karamell. Ta från plattan. Häll grädden i en bunke och häll karamellen på grädden i omgångar. Tillsätt mjölk, ananasjuice och vaniljstång. Låt koka upp.

7 Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Blanda samman äggula och 1⁄4 dl socker i en bunke. Häll över den varma gräddsmeten och vispa samman. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 82° under omrörning. Tillsätt gelatinet och rör om. Låt glassmeten stå till sig i kyl över natten.

8 Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten i en kastrull. När sockerlagen är 110°, börja vispa äggvitan fluffig i en hushållsassistent. Koka sockerlagen till 121°. Låt maskinen gå och häll ner den varma sockerlagen i äggvitan. Fortsätt vispa tills marängen är sval. Lägg över marängen i spritspåse.
9 Kör glassen i glassmaskin. Stansa ut kokosbottnen med en tårtring. Bre ut glassen i ringen. Ställ in i frysen över natten.

10 Servering: Ta ut tårtan ur ringen. Spritsa marängen runt om hela tårtan och bre ut marängen med hjälp av en palett, så tårtan blir helt täckt. Låt den stå ca10 min i rumstemperatur. Värm på den grillade ananasen. Bränn av tårtan med en gasbrännare och servera ananasen.