Recept: CREAMED OYSTERS ON TOAST

Ostron serverade på ett annorlunda sätt än vad vi är vana vid idag. Faktum är att man hos shakerfolket åt ostron på ett väldigt vardagligt sätt. Ungefär som man förr åt kalixlöjrom som smörgåspålägg till vardags bland skarbefolkningen i Norrbotten.

Text & Recept Elisabeth Johansson
Foto Susanna Blåvarg

4 PORTIONER
24 ostron
2 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
1 tsk vetemjöl
4 skivor surdegsbröd
smör till stekning
salt och malen vitpeppar

TILL SERVERING
Hackade färska örter, som oregano, timjan eller persilja

1. Börja med att öppna alla ostron.
Skala och hacka lökarna. Fräs på medelvärme i smör i en stekpanna.

2. Tillsätt grädden, koka upp och sänk värmen så att grädden sjuder. Rör ut mjölet i lite vatten och red av grädden. Vänd ner ostronen och krydda med salt och peppar. Stek bröden gyllenbruna i smör.

3. SERVERING: Lägg upp brödskivorna på tallrikar och fördela de gräddstuvade ostronen över. Lägg på färska örter.