Stjärna i sikte

Foto: Mikael Strinnhed

Black Milk Gastro Bar är krögarduon Daniel Höglander och Niclas Jönssons
svar på de släckta stjärnorna i Stockholms Michelinkrogsvärld. Med gränslös omakase och snurriga drinkar hoppas de på stordåd.

Text LARS COLLIN

T-House vid Engelbrektsplan i Stockholm formar sig alltmer till en gastroadress att räkna med. Just före jul tog stjärnduon Daniel Höglander och Niclas Jönsson över och skapade Enjoy Bazaar, ett asiatiskt koncept med spökkök, lunchservering och takeaway. Nu satsar de spetsigare än så. Black Milk Gastro Bar är en lyxigare version av Black Milk Sushi, som kockkompisarna driver jämte sin tvåstjärniga Michelinkrog Aloë i Älvsjö.

Här på fina gatan mittemot Humlegården skapas spännande smaker för stunden, varje onsdag till lördag i två sittningar. Omakase i BMGB:s tolkning innebär att gästen lutar sig tillbaka så mycket man vågar vid bardisken och låter kocken leda in på en gastronomisk resa, som har naturliga hållplatser i såväl Asien som Sydamerika och Skandinavien. Det är råvaran som får styra resan. Till sin hjälp har de kocken Julian Marti Melo och Stjärtilleriets barchef Hugo Örn, som matchar udda drinkkombinationer med de tiotalet smårätter som ingår i menyn.

»VI VILL ATT GÄSTEN SKA KOMMA HIT OCH BARA FÅ SLAPPNA AV FÖR EN STUND.«

Foto: Lars Collin

– I dagens informationssamhälle är det som att alla hela tiden ska veta allting. Saker ska vara så förutbestämda: ”hur gör man, hur ska jag bete mig, hur äter man?” Vi vill att gästen ska komma hit och bara få slappna av för en stund. Menyn får man ändå med sig hem, om man vill komma ihåg rätterna. Och för oss är det kul att göra något vi inte har gjort förut,
säger Daniel Höglander.

Nivån på såväl råvaror som utförande är på absolut högsta nivå. Prisnivån likaså. Och ägarnas ambitioner går inte att ta fel på:
– Aloë är ju den enda tvåstjärniga krog som finns kvar i Stockholm. Det är katastrof. Jättetråkigt tycker vi, inte minst för Sverige som gastronomiskt land. Nu ville vi göra något med den här lokalen och busa till det lite. Det är ju ingen traditionell stjärnkrog på något sätt, men vi försöker ta vårt ansvar för att den här branschen ska leva vidare. Vi får vi se var Black Milk Gastro Bar landar, säger Daniel Höglander.

Foto: Humlegården

Foto: Black Milk Gastro Bar