Det italienska fattigmansköket

Gourmet har varit på besök hos Cucina Povera. En italiensk restaurang mitt på Odenplan i Stockholm. Cucina Povera slog upp dörrarna i slutet av november 2022 med idén att skapa bra mat på bra råvaror. Läs om pizza och pasta provsmakat av Gourmet.

Idén till restaurangen och dess koncept kom från ägaren Patrik som i många år varit en total mat och vinnörd, med hjärtat främst i den italienska lite enklare maten. Han kände att Stockholm saknar en enkel italiensk kvarterskrog där fokus ligger på att bra råvaror står i fokus och att man håller sig till enkel italiensk mat med fantastiska viner till riktigt bra priser! Allt görs på plats från grunden och det bjuds bland annat på hemmagjord pasta, romersk tunn pizza, focaccia och senaste tillskottet är pizza al taglio!
Det finns få och väl genomarbetade rätter där saker byts ut efter säsong och kärlek. Restaurangen på Odengatan är öppen från frukost till middag med mycket kul och typiskt italienskt på menyn, här kan man ta med en focaccia med goda italienska fyllningar till frukost och hemmagjord pasta och pizza i olika utformningar till både lunch och middag. Pastan görs på plats på italienskt vis efter alla konstens regler, och pizzan är en tunn och krispig romersk pizza med väl utvalda råvaror!

POMODORO ¨10H¨ CON BURRATA
Rigatoni, tre sorters tomat, konfiterad vitlök, burrata, basilika, parmesan 30 mån.

Hemmagjord tomatsås gjord på noga utvalda tomater som får puttra i minst 10 timmar, toppas med bland annat inlagda gula tomater, färsk burrata och färsk basilika.

CACIO E PEPE CON TARTUFO
Spaghetti, tryffelpecorino från amatrice, peppar, parmesan 30 mån.

Brukar kallas för Roms nationalrätt och med förståelse en av Italiens mest älskade rätter! Görs på en fantastisk tryffelpecorino där balansen är noga genomtänkt för att få fram en perfekt mängd tryffelsmak och såklart med en rejäl dos handmalen peppar.

BURRATA 
Tomat napoli, vitlök, oregano, parmesan 30 mån, riven burrata, basilika.

En krispigt tunn pizza med en klassisk italiensk marinara i grunden toppad med färsk burrata, parmesanost, färsk basilika, flingsalt och olivolja.