Thomas Sjögren

Bild Malin Nordblom

Thomas Sjögren är uppvuxen i Granö utanför Umeå, han flyttade till Göteborg under gymnasietiden. Han blev Årets Kock 2015 och vann Kockarnas Kamp 2018. Han är med och driver Skärets Krog i Smögen, pop-up restaurangen Möjligheternas Magasin på Hampholmen, och Grano tillsammans med sin bror Christoffer och Andreas Östlund. Vi ställde våra Snabba Frågor till Thomas under en tur till Ramsvikslandet där Thomas har satt menyn till The Edible Table där.

Kan du beskriva dig själv med fem ord?
-Kreativ, intresserad, fundersam, öppensinnig och jävligt rolig!

Hur kommer det sig att du ville bli kock?
-För att jag älskar att äta mat, min mamma brukade hitta till exempel smörgåsrån på golvet när jag var liten, jag ville alltid äta.
Senare började jag att baka och hitta på olika recept. Jag tittade mycket på matprogram.
Och redan som 6 åring sa jag att jag ville bli kock.

Har du någon favorit råvara nu? 
-Sparris, och andra råvaror som är i säsong som man hinner sakna.

Vad kommer du ihåg som din första matupplevelse?
-När min mamma bakade i en bagarstuga, den doften glömmer jag inte. Och när de bakat så gjorde dom pizza.

Hur ska man kunna locka fler till restaurangbranschen?
-Det är ju ett tufft men roligt jobb. Men man måste få restauranger till att lyssna på personalen om till exempel arbetstider. En positiv trend är att det blir bättre och bättre att arbeta inom restaurangbranschen.

Vad har du för chefs stil? 
-Jag är lugn, pedagogisk och försöker visa hur jag vill ha det. Man lär sig med tiden var som är viktigt. Jag har en kollega som är väldigt bra på att känna människor.

Förutom din karriär, vad mer gör dig riktigt glad?
-Att få vara ute och jaga, fiska och åka skidor. 

Har du någon ny dröm som du vill dela med oss?
-Jag skulle vilja öppna upp en ambitiös destinationsrestaurang som folk kommer till.

Tror du att du vill tävla mer?
-Kanske.. det är roligt men man måste ha tid att träna.

Har du någon tatuering? 
-Jag har en dödskallekock med knivar.

Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurangbranschen? 
-Alla människor man arbetar med och gästerna.

Kan du dela ett av dina bästa matminnen? 
-När jag åt en grillad rocka vinge i Georgetown i Malaysia. Det var bara rubb på den och det var en oväntat god matupplevelse.

Text och bild Malin Nordblom