TAGLIATELLE SURDEG, AGRETTI OCH KÄRNMJÖLK

Degen ska vila i kyl över natten, så börja med förberedelserna i god tid. Tagliatellereceptet ger mer, men till rätten behöver du 70 g per person. Agretti (Salsola soda; italiensk sodaört) är en grönsak med viss bitterhet i smaken. Sjökorall (Salicornia europaea) och ostronört (Mertensia maritima) är specialbeställning i saluhall eller fiskbutik. På Garba används vacche rosse parmesanost.

6 PERSONER

TAGLIATELLE

15 äggulor
1 dl surdeg
1 liter mjöl till pasta
någon deciliter semolina till
utbakning

TILL SERVERING

1 dl riven parmesan
1 knipa agretti
100 g sjökorall
6 ostronörtblad, strimlade
1–2 dl kärnmjölk alternativt lantmjölk el vanlig mjölk
30 g smör

DU BEHÖVER OCKSÅ:hushållsassistent med blandare, pastamaskin med tagliatelletillsats, sauteuse

1. Tagliatelle: Blanda samman ägggulor, surdeg och mjöl i blandare till en pastadeg som är fast i konsistensen och lossnar från bunkens kanter. Ta upp degen och packa den i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp över natten.

1. Strö semolina på en plåt. Sätt tagliatelletillsatsen på pastamaskinen och forma tagliatelle av degen. Lyft över pastan till plåten och låt den torka till i rumstemperatur. Koka upp väl saltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner pastan och koka den 2−3 min.

1. Skölj agrettin och skär av eventuella rötter längst ner. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner agrettin och koka ca 10 min. Ta upp och låt den rinna av i durkslag.

1. Smält smör i en sauteuse och häll i kärnmjölken. När blandningen fått krämig konsistens, lägg ner pastan, spä med lite av kokvattnet och ta av från värmen. Tillsätt parmesanen, smaka av och justera kryddningen.

1. SERVERING: Vänd ner agretti och sjökorall i pastan. Lägg upp på tallrik och toppa med ostronört. Tips Har du inte tillgång till pastamaskin kan du skära ut tunna remsor ur degen med en vass kniv.


TEXT JON HANSSON

FOTO LENNART WEIBULL

RECEPT MARION RINGBORG & LINN SÖDERSTRÖM

Ur Gourmet 2/2020