Sydafrikas vinmakare ropar på hjälp

Anders Melldén

Under åren 2008–2010 var Sydafrika det land vi svenskar drack mest vin från. Numera är statistiken från Systembolaget inte riktigt lika glad läsning för den sydafrikanska vinnäringen, men landets viner är fortfarande mycket populära bland svenska konsumenter.

Alkoholförbud

Under året har emellertid Sydafrika brottats med ett gäng problem kopplade till Covid-19-pandemin, som slagit hårt i landet. Tidigt i våras infördes exportförbud för bland annat vin, och när detta sedan hävdes fortsatte transportsvårigheter en längre tid innan det nu ser något bättre ut. På den inhemska marknaden är det dock värre. I mars infördes ett alkoholförbud som drabbade vinproducenterna hårt, i och med att de tappade hela sin lokala försäljning. En period i juni fick vingårdar sälja vin online till lokala köpare, men utan förvarning stängdes den möjligheten efter kort tid.

Det innebär att den sydafrikanska vinnäringen, som redan före Covid-19 hade det tufft, redan nu står med vin motsvarande ett års inhemsk försäljning som inte kan säljas. Därför har exportmarknaden blivit enormt viktig för producenterna, som ropar på hjälp genom olika aktioner, bland annat på sociala medier, för att inte tvingas till konkurs.

VAD ÄR DÅ anledningen till alkoholförbudet? Jo, om det tvistar förstås de lärda, men den officiella förklaringen är att Sydafrika är ett land med stora alkoholproblem hos delar av befolkningen. De som dricker dricker mycket, och landets sjukvård har därför fullt upp med både missbrukarvård och alkoholrelaterade skador i exempelvis trafiken. Vårdplatser som nu behövs för coronapatienter, menar regeringen.

Andra menar att alkoholförbudet har betydligt mer politiska undertoner, där vinproduktionen mer eller mindre motarbetas av dem som vill att Sydafrika ska bli ett nyktrare land.

I dagarna kan det, enligt Maja Berthas på Wines of South Africa, bli förändringar gällande alkoholförbudet, men skadan är enligt henne redan skedd och vinexporten är oavsett kommande beslut enormt viktig.

Som konsument kan det kännas svårt att ta ställning, men vi som gillar vin har ju bestämt oss för att det är en okej njutningsdryck – dessutom laglig. Att då en mängd odlare och vinmakare riskerar att gå i konkurs och lämna vinvärlden ett antal intryck fattigare känns förstås trist. Dessutom sysselsätter branschen väldigt många människor i ett land med enorm arbetslöshet. Så kanske kan det av de anledningarna vara värt att välja en pava sydafrikanskt nästa gång vi handlar vin. Att vinet sedan också måste vara gott är en självklarhet.

Ur Gourmet 5/2020

Av ANDERS MELLDÉN