MALIN SÖDERSTRÖM HAR TAGRIT FRAM ETT RECEPT PÅ ROSTAD RÖDBETSTARTAR MED RÖKT GRÄDDFIL OCH KRASSE SOM PASSAR TILL HENNES SNAPS SOM HON TAGIT FRAM FÖR SNÄLLERÖDS
Perfekt som förrätt, mellanrätt eller komplement till en huvudrätt. Alla delar går fint att förbereda ett par dagar i förväg förutom att klippa krassen.
Till 4 portioner
Rostad rödbetstartar
600 g färska och ekologiska rödbetor
Olivolja
Salt
Nymald svartpeppar från kvarn
Rökt gräddfil
När du röker gräddfil så rök gärna lite extra, det kan vara roligt att spara och servera till andra rätter någon annan dag
3 dl ekologisk gräddfil
2 dl fint rökspån, dvs fint flisat och inte så stora bitar
1 nypa salt
Friterad kapris
1 dl avrunnen kapris
2 dl mat- eller frityrolja
Garnering:
Nystekta kantareller
Små cornichons
Rostade pumpafrön
Tunt hyvlad rädisa
Krossade rotfruktschips eller
Nyklippt krasse
Kallpressad rapsolja
Gör så här:
Rödbetstartar: Tvätta rödbetorna noga och ansa bort toppen så det inte gömmer sig någon jord där. Klyfta och lägg i ugnsfast form, ringla över olivolja, salt och nymald svartpeppar.
Rosta betorna i 200 grader tills att de är mjuka. Låt svalna och mal sedan i köttkvarn eller pulsa i matberedare. Det går även bra att baka hela rödbetor och riva dem på rivjärn.
Rökt gräddfil: Lägg gräddfilen i en liten plåtbunke eller annat rostfritt kärl.
Ställ på ett galler i mitten av ugnen.
Lägg rökspån i en gjutjärnspanna och värm upp ordentligt. Tänd spånet så att det börjar brinna (håll fläkten avstängd).
Kväv elden med ett lock och ställ stekpannan i botten av ugnen. Lyft bort locket, stäng ugnsluckan och rök gräddfilen i cirka 40 minuter.
Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter för en fastare konsistens. Salta lätt och ställ kallt innan servering.
Friterad kapris: Låt kaprisen rinna av väl. Hetta upp olja en tjockbottnad kastrull. Testa om oljan är varm genom att provfritera ett par kapris, när det fräser ordentligt är oljan tillräckligt varm (180 grader).
Lägg ned kaprisen i den varma oljan och fritera, lyft upp och låt rinna av genom sil och sedan på hushållspapper. Kaprisen ska vara krispig när den svalnat.
Fördela tartaren i 4 stansringar. Har du ingen ring går det bra att forma med händerna.
Klicka ut gräddfil med liten sked eller spritspåse och fördela toppingen lite busigt runt om och ovanpå tartaren. Ringla över kallpressad rapsolja och servera.
Malins snaps:
En lätt snaps som lämnar en mild och rund eftersmak. Vinbär, enbär och rosmarin för tankarna till skogen.