Friendship Rum

Friendship Rum är ett litet romproducerande företag som drivs av vännerna Henrick Halén och Jens Zetterlund i Härnösand. Friendship Rum bildades 2013 och 2019 lanserade de sin första produkt på marknaden.

Friendship Rum EK

Systembolagets beställningsnummer 8364801

Pris: 555 kronor

Alkoholhalt:  40%

Upplaga: 1240 flaskor

Flaska: 700 ml

Produktbeskrivning:

Komplex smak med liten sötma och tydlig ekfatskaraktär, choklad, arrak, vanilj, gräddkola med en svag pepprig ton. Serveras rumstempererad som avec.

Tillverkad i Cuba, Jamaica och Nicaragua. Slutlagrad i Härnösand, Sverige.

Friendship Rum LÖNN 

Pris: 395 kronor

Alkoholhalt:  40%

Flaska: 500 ml

Produktbeskrivning:

En okomplicerad rom med  toner av arrak, lätt nötighet och en aning choklad med en eftersmak av lönn. Grunden för LÖNN, är samma som både EK och BJÖRK – en blandning med ursprung från Kuba, Jamaica och Nicaragua som är lagrad upp till 8 år. Den är ett destillat från både kolonn och enkelpanna.
Deras produkter ingår i beställningssortimentet och även i lokalt efterfrågade sortimentet och går i regel att beställa till Sveriges alla systembolag.

Henrick och Jens, grundare av Friendship Rum

Historia:
Nu började ett omfattande researcharbete där de snabbt kunde konstatera att de inte kommer att bygga ett romdestilleri utan istället designa en egen grundrom. Utvecklingsarbetet tog flera år då både lukt, färg och smak var viktiga parametrar i processen. Tillslut nådde de målet genom ett holländskt samarbete, där grundrommen har ursprung från Cuba, Nicaragua och Jamaica upp till åtta års lagring. Den är ett destillat från både kolonn och enkelpanna. Därefter fick rommen lagras vidare i 12 månader i Härnösand, Höga Kusten, på ekfat, en så kallad dubbellagring.

I december samma år lanserade de experimentet BJÖRK, en liten batch på 83 flaskor som endast såldes till systembolag i Västernorrland. Även denna är dubbellagrad i Härnösand, Höga Kusten, på ekfat men med bottnar av svensk björk som Torslundskagge bundit. BJÖRK lagrades i tre år. Den doftar färsk vedbacke med toner av nykluven björk-klabbe, citrus, russin, torkad frukt och svag sötma. Alkoholhalt 45%.

– Det här var ett roligt experiment och nu ligger en ny BJÖRK på lagring. Det här är den mest komplexa rommen vi har och den såldes slut på bara någon minut.

Juli 2020 kom LÖNN. Grunden är samma som både EK och BJÖRK men där är smaken avrundad med ekologiskt lönnsirap och är en enkel och okomplicerad rom med toner av arrak, lätt nötighet och en aning choklad med en eftersmak av lönn. Alkoholhalt 40%.

– Den här rommen förvånar. Den har tagits emot över förväntan på marknaden och den 19:e oktober släppte vi ytterligare 2000 flaskor som man kan beställa till Sveriges alla systembolag, säger Jens.

Av Malin Nordblom