72-årig klubbades för 522.000 SEK

The Macallan slår Svenskt rekord
Igår skrevs historia för en dryckesauktion i Sverige då en 72-årig whisky från det anrika skotska destilleriet The Macallan klubbats för ett slutpris av 522 000 kronor (som inklusive köparprovision uppgår till totalt 626.400:-). Flaskan såldes via Systembolagets dryckesauktion genom Bukowskis.

Rekordet är ett kvitto på ett ökat intresse och efterfrågan för whisky inom det exklusiva segmentet på den svenska marknaden och för whisky generellt” säger Torkel Wilund, Head of Marketing, Edrington.

Whiskyn, som är destillerad 1946, går under namnet: The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter och är tillverkad i en upplaga om 600st.

The Macallan har en historia av exklusiva lanseringar. The Macallan 72 YO är en väldigt unik single malt som präglas av ett exceptionellt hantverk och som erbjuder en exklusiv upplevelse i både smak och varumärkets historia.” fortsätter Torkel Wilund.

Det tidigare svenska rekordet på 332.000 SEK från december 2018, var också det en whisky från The Macallan – en 55-årig Lalique.

The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter lanserades 2018 som en hyllning till The Macallans nya destilleri i natursköna Easter Elchies Estate i Speyside, Skottland. Flaskan är buteljerad för hand i Craigellachie, och designad i kristall från Cristallerie Lalique. Lådan är formgiven av N.E.J Stevenson.

Whisky Maker’s Note:
ABV: 42%
Färg: Gyllene bärnsten

Doft: En utsökt början av bränd torv leder till en mjuk, åldrad ek-röks doft. En kropp bestående av uppfriskande citrus, citron och gröna äpplen, med en bakgrund av vanilj, russin och en liten hint av ingefära. 
Smak: Delikat rökt torv kombineras med mjuk vanilj och en förvånade smak av söt rökt ek . En mild trä-krydda kombineras med rökt torv som gradvis bleknar och lämnar en viskös munbeläggning av citrusfrukt och subtilt grönt äpple.
Finish: Medium och fruktig med en känsla av sötad ek