Till raindrop cake brukar kinako, ett pulver på rostade sojabönor, och kuromitsu, en sirap gjord på japanskt svart socker, serveras. Här är bönorna utbytta mot jordnötter och den svarta sirapen mot grön matchasirap. Raindrop cakes passar bra att serveras med frukt och bär.
4 PORTIONER
½ msk strösocker
¾ tsk agar agar
5 dl vatten
MATCHA-SIRAP
1 ½ dl vatten
1 dl strösocker
2 msk glykos
1 tsk matcha-pulver
TILL SERVERING
hackade jordnötter
DU BEHÖVER OCKSÅ
kupolformade silikonformar, 3–4 cm i diameter
1. Blanda samman socker och agar agar. Värm vattnet till 30° i en kastrull och rör ner socker och agar agar. Rör om noga, koka upp och sjud ett par minuter. Ta av kastrullen från värmen. Häll upp 12 kupoler i formarna. Låt stå i kylen minst 2 timmar.
2. MATCHA-SIRAP: Koka ihop allt till en sirapsliknande konsistens. Sirapen tjocknar lite när den svalnat.
3. SERVERING: Vänd upp gelékupolen och servera med matcha-sirap och hackade jordnötter.
TIPS: Om du vill göra gelé med blommor i, fyll i lite av gelémassan i bottnen på formarna. Lägg i blommorna. Låt gelén svalna lite, men inte stelna. Om det är för varmt försvinner färgen på blombladen. Häll på resten av gelén.
AV ELISABETH JOHANSSON FOTO SUSANNA BLÅVARG