MATCHA-GLASS MED NASHI-PÄRON OCH FRITERAT NÄTRISPAPPER

Len glass som passar fint tillsammans med något krispigt, som nashipäron och friterat rispapper.

8 PORTIONER

MATCHA-GLASS

4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
2 msk matcha-pulver

FRITERAT RISPAPPER MED MATCHA

4 små nätrispapper
2 krm matcha-pulver
olja till fritering

NASHI-PÄRON I YUZU

½ dl sockerlag
1 msk yuzu-puré
2 nashi-päron

DU BEHÖVER OCKSÅ

hushållstermometer
finmaskig sil
glassmaskin
mandolin
glasskopa

1. MATCHA-GLASS: Häll mjölk och grädde i en kastrull och koka upp. Vispa upp äggulor och socker och tillsätt matcha-pulvret. Häll den varma vätskan i äggsmeten under kraftig vispning.

2. Häll tillbaka massan i kastrullen, sjud under kraftig vispning till 84° och massan börjar tjockna. Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig. Ställ in glassen i frysen minst 1 timme.

3. FRITERAT RISPAPPER MED MATCHA:

Värm oljan till fritering till 170°. Fritera rispapperen tills de flyter upp till ytan. Ta upp och lägg dem på papper. Strö över matcha-pulver.

4. NASHI-PÄRON I YUZU: Blanda sockerlag och yuzu. Skiva päronen tunt på mandolin och lägg dem i lagen.

5. SERVERING: Lägg en bädd av nashi-päron på serveringsassietter. Ta ut glasskulor och lägg på. Toppa med rispapperet.

Njut av matcha-te på flera olika vis. Kocken Elisabeth Johansson visar vägen till denna bitterljuva ingrediens – allt med en japansk touch förstås.

AV ELISABETH JOHANSSON FOTO SUSANNA BLÅVARG

Ur Goyrmet 3/2020